Zoeken
 


Topambtenaar wil meevaller afpakken van burgers

Laatste wijziging: dinsdag 6 januari 2009 om 18:55, 3431 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 6 januari 2009

 

De Nederlander raakt zijn koopkracht-meevaller dit jaar snel kwijt, als het aan topambtenaar Buijink van Economische Zaken ligt.

Onvoorzien

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander stijgt dit jaar, hoewel de economie er slecht aan toe is. Dat komt onder meer doordat olie en voedsel goedkoper worden. Secretaris-generaal Buijnink vindt dat het onvoorziene extraatje van de burger moet worden afgepakt, schrijft hij in zijn traditionele nieuwjaarsartikel.

Werken

De koopkrachtstijging is niet afgesproken met de vakbonden, en daarom vindt Buijnink dat het geld anders ingezet kan en moet worden. Hij wil het gebruiken om werken aantrekkelijker te maken. Meer arbeidsparticipatie is door de vergrijzing een noodzaak, stelt hij, net als een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Toekomstige groei

Hoewel Buijnink voor dit jaar op basis van de CPB-cijfers een stijging van de werkloosheid voorziet, is hij niet bang voor de werkgelegenheid op langere termijn. "De arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door structurele krapte. De potentiële beroepsbevolking zal tot 2040 met zo’n tien procent afnemen, van elf naar tien miljoen. Om toekomstige groei zeker te stellen, blijft het noodzakelijk om mensen meer te laten werken," schrijft hij.

 Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: