Zoeken
 


vrees voor wereldwijde voedsel crises

Laatste wijziging: dinsdag 18 januari 2011 om 09:53, 2855 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 18 januari 2011

De voedselprijzen in de wereld zijn  tot een recordhoogte gestegen. Vooral graan, suiker en olie zijn duurder geworden. Dat heeft de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vorige maand bekendgemaakt.

 De prijzen bereikten daarmee het hoogste niveau sinds 2008. De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in december uit op 214,7 punten. In november stond de index nog op 206 punten.
Volgens de FAO kunnen de prijzen van maïs, tarwe en andere granen nog verder stijgen gezien de huidige weersomstandigheden. ,,We zijn bezorgd vanwege de onvoorspelbare situatie”, zei FAO-econoom Abdolreza Abbassian. ,,De voedselprijzen kunnen bijvoorbeeld nog veel verder stijgen als de droogte in Argentinië aanhoudt.” 

Verder waarschuwde Abbassian dat de winterse omstandigheden op het noordelijk halfrond een bedreiging kunnen vormen voor tarwegewassen. De FAO-econoom denkt niet dat de hoge voedselprijzen zullen leiden tot massale rellen in arme landen zoals in 2008 het geval was.

Met de masaal stervende bijen volken houden Europese telers hun hart vast voor komend seizoen, zij hebben de bijen hard nodig voor het bestuiven voor hun gewassen. Nu op sommige plekken 90% van de bijen dood is gegaan staat een slecht seizoen voor de boeg.

Inmiddels breken in Noord Afrikaanse landen rellen uit . De regering in Algerije verlaagt daarom  de prijs van basisvoedingsmiddelen als suiker en olijfolie. De maatregel is een poging een eind te maken aan de rellen in het land, die al vier dagen duren.

Op verschillende plaatsen zijn mensen de straat opgegaan uit woede over onder meer het dure voedsel. Bij confrontaties met de politie zijn deze week zeker drie doden gevallen en honderden mensen gewond geraakt.

De prijsverlaging werd bekendgemaakt na een crisisberaad. “Niemand moet eraan twijfelen dat we ingrijpen als de koopkracht van de burgers op het spel staat”, verklaarde de regering. Ook in Tunesie breken soortgelijke voedsel rellen uit. 2011 is nog maar net begonnen insiders houden hun hart vast en vrezen wereldwijd voor voedsel oorlogen.Bron: de-wereld-draaft-door.nl

Voeg toe aan: