Zoeken
 


Sneeuw in 49 van de 50 Amerikaanse staten

Laatste wijziging: woensdag 12 januari 2011 om 14:33, 2422 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 12 januari 2011

Bijna alle 50 staten van de VS zien dit weekend sneeuw. Alleen in het tropische Hawaï is nog geen vlokje gevallen, melden Amerikaanse weerkundigen. Het is zo zeldzaam dat het in zo veel staten tegelijkertijd sneeuwt, dat de experts niet kunnen zeggen of het ooit eerder zo wit was.

Volgens meteorologen is er sneeuw gevallen in tweederde van het Amerikaanse territorium, van het arctische Alaska tot het Diepe Zuiden. In Florida vielen in tien minuten tijd net genoeg vlokjes om een sneeuwbal te kunnen maken, wat voldoende was om als 49ste staat meegerekend te worden.

De sneeuw wordt veroorzaakt doordat vochtige lucht uit het zuiden boven de VS in contact komt met de koude poollucht. Wat normaal gesproken regenbuien zouden zijn, worden daardoor sneeuwbuien.

Te weinig sneeuw
Opvallend genoeg is er juist in het noorden van de VS minder sneeuw dan anders. Zo moest een winterfestival in de staat Maine worden afgelast omdat er te weinig sneeuw ligt. Ook de Winterspelen in buurland Canada hebben daaronder te lijden: er moest sneeuw worden geïmporteerd voor de skipistes. 

Theoretisch is het mogelijk dat er in alle 50 staten sneeuw ligt. Hoewel Hawaï in de Stille Oceaan ligt, is het er op de bergtoppen koud genoeg voor sneeuw. Reikhalzend keken meteorologen dan ook naar de vier kilometer hoge piek van de hoogste vulkaan, Mauna Kea, maar daar was geen spoortje van sneeuw te bekennen.

Omdat de weersverwachtingen ook geen sneeuw voorspellen lijkt een perfecte score van 50 staten dan ook uitgesloten.

De sneeuw heeft op veel plekken in het land tot overlast geleid. Zo vielen door het hele land vele duizenden vluchten uit. Alleen na de aanslag van 9/11 moesten er meer vliegtuigen aan de grond blijven.Bron: nos.nl

Voeg toe aan: