Zoeken
 


Breng een bezoekje aan de grootste grot ter wereld

Laatste wijziging: dinsdag 4 januari 2011 om 15:43, 3654 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 4 januari 2011

Fotografen van National Geographic bezochten de grootste grot ter wereld: Son Doong in Vietnam. Op de meeste plaatsen heeft deze spelonk een grootte van 80 bij 80 meter. De vorige wereldrecordhouder – de hertengrot op het eiland Borneo – is op een bepaald punt 91 bij 91 meter groot, maar is met een lengte van 1,6 kilometer veel korter dan de 4,5 kilometer lange grot Son Doong.

Hoewel Son Doong de grootste grot ter wereld is, bevindt de grootste grotkamer zich nog wel steeds op Borneo. “De Sarawak Chamber (zie foto rechtsonder, red.) is zo groot, dat deze haast niet te verslaan is”, zegt Andy Eavis van de Internationale Speleologische Unie. “Het is drie keer groter dan het Wembley Stadion in Londen.”

Bijzonder ecosysteem
Op de website van National Geographic staan nieuwe foto’s van het Vietnamese hol. Deze foto’s verschijnen tevens in de nieuwste editie van het maandblad. De beelden zijn zeer bijzonder. In de Vietnamese grot bevindt zich een mini-jungle. Daarnaast raast er een ondergrondse rivier door de grot en zijn er stalagmieten met een hoogte van 70 meter te zien.

Lees verder: scientias.nlVoeg toe aan: