Zoeken
 


Meer dan 1 miljoen Europese burgers vragen ban op gentechgewassen

Laatste wijziging: maandag 13 december 2010 om 15:10, 2876 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 13 december 2010

Meer dan 1 miljoen Europeanen vragen in het allereerste Europese Burgerinitiatief de Europese Commissie om een stop op nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen. Totdat de beoordeling van de risico’s voor mens en milieu is verbeterd, moet een verbod gelden voor nieuwe toelatingen van gentech. Vandaag overhandigen Greenpeace en Avaaz de petitie met ruim 1 miljoen handtekeningen aan Eurocommissaris John Dalli van Gezondheid.

De handtekeningen worden aangeboden met het uitrollen van een gigantische 3D tekening van het Europese platteland op het plein voor het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Deze tekening is gemaakt door de internationaal befaamde straatkunstenaar Kurt Wenner. De petitie vraagt de Commissie om een  nieuwe, onafhankelijke, ethische en wetenschappelijke autoriteit om de gevolgen van gentech in kaart te brengen. In 2008 vroegen de Europese milieuministers ook al op om de Europese risicoanalyse voor gentechgewassen te verbeteren. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

De mogelijkheid een Europees burgerinitiatief te organiseren is vastgelegd in het Verdrag van Lissabon. Het geeft burgers de gelegenheid de Commissie met een burgerinitiatief te verzoeken hun eisen om te zetten in Europese regelgeving.



Bron: happynews.nl

Voeg toe aan: