Zoeken
 


Indonesie wil met Westerse klimaatsubsidies zowat al z'n regenwoud omhakken

Laatste wijziging: woensdag 8 december 2010 om 13:50, 2263 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 8 december 2010

De Indonesische regering is van plan om een miljard dollar dat ze zou krijgen van de Verenigde Naties, Noorwegen en de VS om te stoppen met het omhakken het regenwoud te gebruiken voor ... het omhakken van 37 miljoen hectare regenwoud. Dat blijkt uit uitgelekte documenten van het ministerie van Bosbouw, Landbouw en Energie.

In het geviseerde gebied leven ongeveer de helft van 's werelds orang-oetans. De Indonesiërs willen gebruik maken van juridische handigheidjes om gaten in het Redd-programma van de VN (Reduced emissions from deforestation and degradation) te exploiteren. Het land wil de volgende twintig jaar zowat al het resterend natuurlijk woud op z'n gebied compleet omhakken en er plantages bouwen. Het wil zo tegen 2015 al drie keer meer papier en pulp gaan produceren en tegen 2020 de productie van palmolie verdubbelen.

25 x België

Het gaat om een gebied dat 25 keer groter dan België is. De Indonesiërs denken een manier te hebben gevonden - zo staat het in de documenten - om gewoon door te kunnen gaan met het omhakken van natuurlijk regenwoud, een bijzonder lucratieve business, en daar ook nog beloond voor te worden met geld van de internationale gemeenschap. Geld dat het land krijgt in het kader van klimaatprogramma's omdat het massa's (palm)bomen gaat planten voor de papier en olie-plantages. Eén van de trucs is om een stuk regenwoud als "degraded" (aangetast) te classifiëren. Volgens de meest klimaatprogramma's is het dan gerechtvaardigd om dat stuk om te kappen en te vervangen door andere bomen. Maar wat interpreteer je als "aangetast"? 



Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: