Zoeken
 


Europa wil weten waarom bijen massaal sterven

Laatste wijziging: dinsdag 7 december 2010 om 16:26, 1922 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 7 december 2010

De Europese Commissie wil de massale bijensterfte onderzoeken. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie presenteerde enkele initiatieven om het onderzoek naar het fenomeen vooruit te helpen.

Bijen verlenen goede diensten als producent van honing en bestuiver van bomen en planten. De sterftegraad bij deze soort neemt echter al jaren op alarmerende wijze toe. Intussen blijven betrouwbare gegevens over de omvang van het probleem zeer schaars en raakt de wetenschap het maar niet eens over de precieze oorzaak van de hoge sterftegraad.

Volgens bevoegd eurocommissaris John Dalli doet Europa er goed aan de gezondheid van de bijen op de agenda te zetten en het probleem beter in kaart te brengen. De Commissie heeft alvast een laboratorium in Frankrijk aangeduid als referentielab voor onderzoek naar de gezondheid van de bijenpopulatie. Het lab zal binnenkort een pilootprogramma opstarten om de omvang van de sterfte beter in te schatten.

Nieuwe medicijnen
Daarnaast wil de Commissie extra geld beschikbaar maken voor de vervanging van verdwenen koloniën. Ook bekijkt de Commissie nieuwe mogelijkheden om de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te stimuleren en worden pesticides getoetst op hun veiligheid voor bijen.

De Commissie heeft alvast de Europese bijdrage aan de nationale programma's voor bijenteelt voor de periode van 2011 tot 2013 met een kwart verhoogd tot 32 miljoen euro per jaar. De Europese Unie telt naar schatting 700.000 bijenhouders, de meeste van hen zijn hobbyisten. (belga/gb)Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: