Zoeken
 


Jupiter krijgt zijn streep terug

Laatste wijziging: maandag 29 november 2010 om 15:27, 3376 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 29 november 2010

Dit voorjaar verdween een van de opvallende donkere wolkenbanden in de atmosfeer van Jupiter. Nieuwe NASA-opnamen wijzen erop dat de band zich aan het herstellen is.

Begin november ontdekte een Filippijnse amateurastronoom een opvallend heldere plek op de plaats waar normaal gesproken de zuidelijke equatoriale wolkenband van Jupiter te vinden is. Volgens Amerikaanse astronomen is dat het begin van het herstel van de donkere streep die doorgaans ten zuiden van evenaar van de planeet te vinden is.

De oorzaak van het verdwijnen van de wolkenband lijkt te liggen bij het tijdelijk wegvallen van de droge valwinden die het betreffende gebied vrijhouden van hoge, heldere wolken van ammoniakijs. Hierdoor werd de lager gelegen donkere wolkenband tijdelijk aan het zicht onttrokken.

Het was niet voor het eerst dat dit gebeurde. Zo eens in de paar decennia herhaalt de zuidelijke equatoriale band - en alleen díé - dit kunstje. Naar de oorzaak van deze abrupte verandering wordt nog gezocht.

Eddy Echternach

 Bron: astronieuws

Voeg toe aan: