Zoeken
 


The Economist: VS In een Depressie, geen Recessie

Laatste wijziging: zaterdag 3 januari 2009 om 02:36, 4468 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 3 januari 2009
 
 
De publicatie geeft toe dat de kenmerken van de economische vertraging op de jaren '30 lijken.

De beroemde financiële krant The Economist rapporteert dat, gebaseerd op de kenmerken van de huidige financiële crisis, de Verenigde Staten in een depressie zijn, en niet in een recessie.

De toegeving kenmerkt de eerste keer dat een belangrijke internationale financiële krant heeft erkend dat de schaal van de economische chaos in tegenstelling is tot wat ooit is meegemaakt.
 
Onder de headline, Diagnosing depression, vraagt het artikel, “wat is het verschil tussen een recessie en een depressie?“ 
 
Een depressie wordt gekenmerkt door “dalende activa prijzen, een krediet crunch en deflatie,“ volgens het artikel, alle factoren die wij zien openbaren in de huidige crisis.
 
“Een depressie is het resultaat van een barstende activa en kredietbel, een samentrekking in krediet, en een daling in het algemene prijsniveau,“ volgens het artikel. “In de Grote Depressie daalden de gemiddelde prijzen in Amerika met een kwart, en de nominale BBP kromp met bijna de helft.“
 
Aan het begin van 2009 zijn de huisprijzen met minstens 17 procent gedaald in de loop van de laatste twee jaar en zal in de komende 18 maanden verder dalen. Amerikaanse huiseigenaren hebben gezamenlijk $2 triljoen aan waarde verloren tijdens de grootste huisvestingscrash sinds de tweede wereldoorlog.
 
Het BBP van de Verenigde staten daalde in het vierde kwartaal van vorig jaar met een geschatte zes procent en de daling zal in 2009 versnellen.
 
Het artikel verklaart ook dat de verzekering van economen die zeggen dat een herhaling van de jaren '30 onmogelijk is omdat de beleidsmakers de fouten van het verleden waarschijnlijk niet kunnen herhalen,“ uit de monden van de zelfde mensen komen die vol vertrouwen voorspelden dat een “nationale daling van Amerikaanse huizenprijzen onmogelijk was en dat de financiële innovatie het financiële systeem veerkrachtiger had gemaakt.“
 
Het artikel van The Economist maakt het argument dat de huidige crisis veel dichter bij een depressie is dan een recessie en dat de enige vraag overblijft hoe diep de daling zal zijn.
 
 
 
Onderzoek verwante artikelen:
 
 1. Britain may need 0% interest rate to avoid a depression, leading economist warns
 2. Nobel Prize Winning Economist: Crisis As Bad As Great Depression Or Worse
 3. Renowned economist Mikhail Khazin : U.S. will soon face second “Great Depression”
 4. Rogers: The Elite Are Turning A Recession Into A Depression
 5. IMF warns of Great Depression
 6. Top Economist Mishkin: Worse Than the Depression
 7. Roubini Sees Worst Recession in 40 Years, Rally’s End
 8. Congressman: “If We’re Not Very Lucky Or If We Don’t Do Everything Right, We Could Easily Have A Ten- Or Fifteen-Year Depression”
 9. Economy Is ‘Already In Recession’
 10. Poll: 60% say depression ‘likely’
 11. Former Fed chief says U.S. now in recession
 12. Banking crisis: Is Britain heading for the worst recession since the 1930s?


Bron: endtimes

Voeg toe aan: