Zoeken
 


We zijn het gelukkigst wanneer we in het NU leven - Afdwalende gedachten maken ongelukkig

Laatste wijziging: maandag 15 november 2010 om 15:58, 3473 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 15 november 2010

AMSTERDAM – Mensen zijn vaak niet met hun gedachten bij de taken waar ze mee bezig zijn en dat leidt tot ongelukkige gevoelens. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.

Een gevoel van geluk ontstaat vooral wanneer we gefocust zijn op het hier en nu, zoals tijdens seks. Maar in het dagelijks leven denken mensen 46,7 procent van de tijd aan andere zaken dan waar ze op het moment mee bezig zijn.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Reflectie

“Menselijke wezens hebben het unieke vermogen om zich te concentreren op zaken die al gebeurd zijn, of nog moeten gebeuren”, verklaart hoofdonderzoeker Matthew Killingsworth in de Britse krant The Guardian.

“Dit zorgt ervoor dat we kunnen reflecteren en lering kunnen trekken uit ons verleden. En het stelt ons ook in staat om een voorstelling te maken van dingen die misschien nooit zullen gebeuren.”

“Het lijkt er op dat mensen dit vermogen vaak gebruiken op een manier die niet productief is en die gevoelens van blijdschap doet afnemen”, aldus Killingsworth.

iPhone

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de activiteiten en gevoelens van 2250 proefpersonen elke dag te registreren met behulp van een applicatie op de iPhone. Het programma confronteerde de deelnemers overdag op willekeurige tijdstippen met vragen over hun bezigheden en gedachten.

Ook moesten de proefpersonen steeds aangeven hoe gelukkig ze waren op een schaal van 1 tot 100.

Het onderzoek wees uit dat het geluksgevoel van mensen meer wordt beïnvloed door hun gedachten dan door hun activiteiten. Volgens de wetenschappers leiden afdwalende gedachten vaak direct tot negatieve stemmingen.

Seks

“Een piekerend brein is een ongelukkig brein”, schrijven de wetenschappers. “Het vermogen om te kunnen denken aan iets dat niet gebeurt, gaat ten koste van onze emotionele stabiliteit.”

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat met name seks een bezigheid is waarbij mensen meestal volledig gefocust zijn op het moment. “Het is één van de weinig activiteiten die onze volledige aandacht vereist en daar profiteren we emotioneel gezien ook van”, aldus hoofdonderzoeker Killingsworth.

 



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: