Zoeken
 


Evacuatie Turks kankerdorp op til: al twee kerkhoven vol

Laatste wijziging: woensdag 10 november 2010 om 16:41, 4934 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 10 november 2010

Weerzinwekkend nieuws uit Turkije. Het dorp Tuzköy in het centrum van het land is getroffen door een zeldzame kanker die veroorzaakt wordt door een mineraal dat in de buurt overvloedig voorkomt. De helft van de doden in Tüzkoy is te wijten aan de zeldzame kanker mesothelioom. Het 'kankerdorp' wordt stilaan omgetoverd tot een spookdorp en twee kerkhoven liggen al propvol. De Turkse regering bereidt een algemene evacuatie voor en bouwt al huizen in de buurt om de bevolking op te vangen.

Het dorp is samen met het nabijgelegen Karain bekend als toeristische trekpleister door de nabijheid van de wereldberoemde Rotsen van Kappadocië, erkend UNESCO-werelderfgoed. Helaas is het dorp ook getroffen door een erg hoge graad van een zeldzaam soort longkanker: mesothelioom, die tot duizend keer meer voorkomt dan normaal in de streek.

Erioniet
De zeldzame kankersoort wordt meestal gelinkt aan bepaalde asbestmineralen, maar is in Tuzköy veroorzaakt door een ander soort mineraal uit de zeolietgroep, erioniet. Een combinatie van vulkanisch gesteente, vocht- en zoutgehalte zorgt voor het ontstaan van erioniet, dat in het gebied overvloedig voorkomt. Het inademenen van het mineraal dat gebruikt werd bij de constructie van woningen in het dorp veroorzaakt de kanker.

Al 20 jaar bekend
Het probleem is al 20 jaar bekend en sinds 2004 wordt de streek officieel als gevaarlijk bestempeld. Pas nu wordt het probleem als acuut beschouwd, want de regering wil het hele dorp evacueren en de overgebleven inwoners onderbrengen in een nieuw dorp in de buurt dat volop in aanbouw is. Er zijn al zo'n duizend inwoners vertrokken uit het spookdorp, maar er blijven er nog altijd zo'n 2.000 over in het gebied in en rond Tuzköy.

Slechts één dokter
Vreemd genoeg zijn er ondanks de jarenlange zware gezondheidsproblemen slechts één dokter, één verpleegster en één vroedvrouw in Tuzköy. De twee kerkhoven liggen overvol door de vele kankerdoden. Een derde kerkhof is nu in aanleg voor het dorp van slechts enkele duizenden inwoners, dat meer en meer een spookdorp wordt. De dorpelingen leven er van de landbouw, veeteelt en een nabijgelegen zoutmijn, maar zullen vanaf volgend jaar een nieuw leven moeten opbouwen in een nieuw kunstmatig dorp, want de overheid overweegt het dorp te begraven. (kh)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: