Zoeken
 


Wie is de baas op Aarde?

Laatste wijziging: donderdag 4 november 2010 om 17:00, 4437 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 4 november 2010

Door Lars Schall

Centraal in elke crisis van het financiële systeem van de laatste 100 jaar staat steeds weer de centrale bank van de Verenigde Staten: het Federal Reserve-systeem. Maar wie is dat eigenlijk? En hoe kwam dat systeem in 1913 tot stand? Hoewel we zeer goed weten dat een volledig, allesomvattend antwoord bijna niet te geven is en dat elk antwoord nieuwe vragen oproept, willen we toch - onder andere aan de hand van een interview met Ellen Brown, auteur van “The Web of Debt“ - in een serie van meerdere artikelen enkele antwoorden op die vragen formuleren.

Bij een uiteenzetting over het ontstaan van de Federal Reserve en welke omstandigheden daartoe leidden zijn vele invalshoeken mogelijk. Wij hebben ervoor gekozen ons op te stellen in het midden van de 19e eeuw rond het thema 'Energie' en de drijvende kracht achter de spectaculaire ontwikkelingen van de industriële revolutie.

Het begin van het olietijdperk

Op het moment dat in de VS de eerste olievondsten werden gedaan gebruikte men daar, in ieder geval in vergelijking met bijvoorbeeld Groot-Brittannië, relatief weinig steenkool om de industriële ontwikkeling te versnellen. De reden daarvan was vooral dat de VS gezegend waren met enorme bossen en zeer veel rivieren, waarop men lange tijd onbeperkt kon terugvallen. Hout en waterkracht waren als energievoorziening eerste keus. Bovendien werden voor de landbouw,vooral voor de teelt en het oogsten van katoen grote hoeveelheden uit Afrika aangevoerde slaven gebruikt. Maar het zuiden van de VS, dat volledig afhankelijk was van de slaven als arbeidskracht en productiemiddel, begonnen langzaamaan grond te verliezen op het noorden, nadat de fabrieken daar meer en meer op steenkool en machines begon over te schakelen. Daarom moet men ook niet zo naïef zijn om te denken dat de Amerikaanse Burgeroorlog over het afschaffen van de slavernij in de zuidelijke staten ging. Die oorlog ging alleen maar om geld en concurrentie, en had met moraliteit of mensenrechten slechts zijdelings iets te maken.

Bron / Lees verder: Zonnewind.beVoeg toe aan: