Zoeken
 


Houtkap in leefgebied tijgers afgeblazen

Laatste wijziging: maandag 1 november 2010 om 17:18, 1839 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 1 november 2010

Een veiling waarbij kapvergunningen in beschermde bossen in het verre oosten van Rusland te koop kwamen, is gisteren afgeblazen. WWF-Rusland sloeg op 20 oktober op een persconferentie alarm vanwege het feit dat ook gebieden die cruciaal zijn voor het voortbestaan van Siberische tijgers onder de hamer zouden komen. Dit leidde zowel nationaal als internationaal tot veel protesten waarna de veiling werd afgeblazen.

De geplande veiling zou drie belangrijke leefgebieden van de Siberische tijger openstellen voor houtkapbedrijven. Een van die drie is een wildreservaat waarbinnen tijgers van Rusland naar China kunnen trekken. Uit binnen- en buitenland stroomden negatieve reacties binnen, temeer omdat premier Poetin alle staatshoofden van landen waar nog tijgers voorkomen heeft uitgenodigd deel te nemen aan een topconferentie over tijgerbescherming van 21 tot 24 november in Sint Petersburg.

Het department van Bosbeheer van de provincie Primorski had de veiling uitgeschreven. Bossenexperts van het WNF en een parlementslid uit Rusland gaven op een persconferentie die aan de veiling vooraf ging uitleg over de illegaliteit van de houtkap in de beschermde gebieden. Daarnaast werden de negatieve gevolgen voor de laatste 500 Siberische tijgers die nog in het wild leven toegelicht. Tot slot zou ook de lokale bevolking door de kap worden benadeeld. Zij pachten sinds 2009 rechten pacht om in een van de drie bosgebieden pijnboompitten te oogsten.

Het protest heeft geleid tot het vervallen van de veiling in zijn geheel, Daarnaast werd ook de veiling voor houtkaprechten in dertig andere bosgebieden afgelast. De commissie die verantwoordelijk is voor de uitvoer van de veiling kwam niet opdagen.

Tijgertop
In november komen op uitnodiging van de Russische premier Poetin – een notoire tijgerliefhebber – de staatshoofden van de 13 tijgerlanden bijeen in St. Petersburg. Het is de bedoeling dat zij daar afspraken maken over maatregelen voor betere en grensoverschrijdende bescherming van de tijger. Daarnaast moet er meer geld beschikbaar komen en moeten tijgerhoudende landen hun wetgeving tegen bijvoorbeeld stroperij en handel in tijgerproducten aanscherpen. Het Wereld Natuur Fonds heeft zwaar aangestuurd op de tijgertop in Rusland en zal er ook aanwezig zijn.

Chinees jaar van de tijger
2010 is in de Chinese astrologie het Jaar van de Tijger. WNF voert het hele jaar wereldwijd campagne voor dit ernstig bedreigde dier. Wetenschappers denken dat er nog 3200 tijgers in het wild leven.  Door stroperij, verwerking van tijgers in traditionele Chinese medicijnen en verlies van leefgebied is het aantal tijgers sinds begin vorige eeuw met 97 procent afgenomen. (Bron: WNF)Bron: happynews.nl

Voeg toe aan: