Zoeken
 


Europa werkt aan mega-Big Brother

Laatste wijziging: woensdag 20 oktober 2010 om 17:40, 5220 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 20 oktober 2010

De nieuwe regering gaat strikter toezien op de digitale privacy van burgers, zo staat in het regeerakkoord. Maar buiten Nederland ligt dat heel anders.

Inbreuk op privacy

Binnen het Europees parlement zijn grote vraagtekens over een project dat een verregaande inbreuk maakt op de privacy van burgers. Dat alles in het kader van terrorisme- en criminaliteitsbestrijding.

Opheldering

Er zijn in Europa veel van dit soort vergevorderde onderzoeken, gefinancierd door de Europese Unie. Er is amper controle op deze projecten. Binnen het Europese Parlement wordt nu om opheldering gevraagd.

Indect

Zo ontwikkelt de EU een informatiesysteem voor de observatie van burgers. Zo zouden aanslagen en geweld voorkomen moeten worden. Het systeem dat INDECT heet koppelt allerlei bronnen aan elkaar, zoals:

- camera's bedoeld voor gelaats- en gezichtsherkenning
- bewegingen van burgers op sociale media
- internetfora
- p2p
- Usenet
- informatie over kentekenplaten
- sofi-nummers

Onduidelijk is nog of het ook wordt gekoppeld aan hersenscans. Als dat zou doorgaan, zou dat het het meest verregaande programma worden om burgers in de gaten te houden en aanslagen te voorkomen.

17 partijen

De EU heeft de uitvoering van INDECT uit handen gegeven aan een consortium van 17 partijen: 11 universiteiten en hogescholen, twee politie-instanties en vier private bedrijven. Zij ontwikkelen samen INDECT en gaan het systeem in 15 Europese steden testen.

Het project loopt sinds 1 januari 2009 en duurt vijf jaar. De totale kosten zijn begroot op 15 miljoen euro.

Bekijk de promovideo over INDECT


Databank


De promovideo doet wellicht wat knullig aan, maar het doel is ambitieus. Als het aan de makers ligt, wordt het een mega-databank met alle informatie aan elkaar die er maar te vinden is: van kentekenplaat tot Hyves, van Twitter tot belgegevens.

Camera

Als je straks over straat loopt, kan INDECT je herkennen via beelden van bewakingscamera's. Met een druk op de knop, is alle informatie over je oproepbaar. Met wie je belt, mailt, hoe je op internet surft en wat je downloadt.

Het wordt de grootste zoekmachine ooit, gericht op het gedrag van burgers. Privacy en controle op INDECT spelen in dit stadium - want het systeem ligt nog op de tekentafel - een ondergeschikte rol.

Europarlementariërs kritisch

Ook Europese politici, die instemden met het subsidiëren van INDECT, beginnen zich achter de oren te krabben. Zo noemt de Duitse Europarlementariër Alexander Alvaro het al de 'mensenzoekmachine'. En hoever de onderzoekers zijn, dat weet eigenlijk niemand.Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: