Zoeken
 


Plagen bedreigen zaadveredelaar Monsanto

Laatste wijziging: woensdag 13 oktober 2010 om 16:15, 1975 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 13 oktober 2010

et Amerikaanse concern Monsanto verdiende als geen ander aan het bestrijden van plagen, maar nu lijkt het zelf te worden getroffen door de zeven plagen van Egypte. Monsanto schiep met behulp van genetische manipulatie nieuwe rassen soja, katoen, koolzaad en mais die een groot deel van de wereld veroverden. Maar de gouden tijden lijken voorbij, en dat is te zien aan de beurskoers. De grootste zaadproducent ter wereld wordt nu betiteld als 'het beroerdste aandeel van 2010'.
 
Van oudsher is Monsanto een chemisch bedrijf, met een grote ervaring in onkruidbestrijdingsmiddelen. Die hebben altijd één nadeel: niet alleen het onkruid gaat er aan, ook de gewassen die tegen het onkruid beschermd moesten worden.
 
Voor dat probleem bracht Monsanto in 1996 een geniale oplossing op de markt. Met behulp van gentechnologie werden nieuwe rassen gemaakt die bestand waren tegen Monsanto's onkruidbestrijder Roundup. Boeren die deze zaden kochten, konden er naar believen Roundup op spuiten om het onkruid te verdelgen. Roundup Ready, heet de lijn van zaden.

Lees verder: volkskrant.nlVoeg toe aan: