Zoeken
 


Buitenaards Bezoek

Laatste wijziging: donderdag 16 september 2010 om 15:07, 4297 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 16 september 2010

Zo nu en dan stel ik me voor dat een vliegende schotel door onze dampkring zoeft en plots stil houdt om ons mensen hier te observeren. Ze kijken naar de zichzelfbenoemde kroon van de evolutie en ik vraag me af wat deze aliens zoal denken?
Veel mensen doen alsof het leven moeilijk en gecompliceerd is. Ik denk dat je als externe observator echter tot een heel andere conclusie komt. Het leven van een mens is namelijk buitengewoon simpel, niet simplistisch maar simpel. De basis van een mensenleven is namelijk gelijk aan dat van alle andere levensvormen waar we onze aarde mee delen.

 

De basis van het leven, pissebed of mens, vroeger of in de toekomst, hier op aarde of in een ver onbekend sterrenstelsel is simpelweg voortbestaan. Verzamel voldoende energie om jezelf in stand te houden en probeer vervolgens je genen door te geven aan de volgende generatie. Voortbestaan vormt het uitgangspunt van al het leven, gelukkig zijn er vele variaties en vele strategieen om aan deze opdracht te voldoen en dat zorgt ervoor dat het leven verre van simplistisch is. Echter het basisuitgangspunt is helder, overzichtelijk en bovenal praktisch te gebruiken. Voortbestaan!

Er zijn meerdere filosofische stromingen die voortbestaan als uitgangspunt gebruiken. De piramide van Maslow bijvoorbeeld, laat duidelijk zien dat mensenlijk voortbestaan uit meer bestaat dan voldoende eten en jezelf voortplanten. Veiligheid, waardering en persoonlijke ontwikkeling spelen ook een grote rol in het voortbestaan van de mens. Ook de nieuwste religie die we kennen op onze aarde Scientology (begonnen met een filosofie over hoe het verstand werkt genaamd Dianetics) gaat uit van dit basisgegeven voortbestaan en splits dit op in 8 verschillende drijfveren die van nature in alle levende organismen aanwezig zouden zijn.

Naast Maslow en Scientology zijn er nog tal van andere mensen die ideeen hebben ontwikkeld over voortbestaan. Darwin geeft in zijn evolutietheorie een boeiende verklaring hoe voortbestaan en selectie precies verloopt. Daarnaast zijn ook Desmond Morris en Frans de Waal mensen met interessante ideeen op dit gebied. Zij laten in hun boeken helder zien in hoeverre de mens nog verbonden is aan zijn biologische voorouders en wat daarvan onze beperkingen zijn, maar ook waar onze kansen liggen om het universum verder te verkennen en in vrede met elkaar te leven.

Nu is voortbestaan als gegeven voor de basis van het leven interessant, maar de vraag die hier direct op volgt is wie er precies verantwoordelijk is voor je voortbestaan. Je moeder, je vader, je vrienden, de overheid, Allah/God/Boedha? Of zijn we wellicht zelf verantwoordelijk voor ons eigen leven en dat van het leven om ons heen? Persoonlijk denk ik dat de laatste de beste resultaten oplevert en tevens het leukste is. Het is tenslotte jouw wereld waar je wat mee kunt gaan doen. Zelf heb ik inmiddels een aantal jaren nagedacht over in mijn ogen nuttige strategieen van voortbestaan voor mijzelf maar ook voor die van mensen om me heen. Deze mensenrechten website is daar bijvoorbeeld onderdeel van. De overige ideeen waarvan ik denk dat ze voortbestaan kunnen vergroten staan vermeld onder Constructieve Plannen op deze site. Constructieve ideeen, en niet oorlogen bepalen ten slotte de vooruitgang van de mensheid.

Met deze en wellicht andere ideeen tot voorbestaan, de inteligentie en creativiteit van de mensheid, en een positieve blik op de toekomst stel ik mezelf de vraag of wij mensen ooit in staat zullen zijn andere planeten te bekijken en daar door de atmosfeer te zoefen, stil te hangen en te kijken hoe het leven zich daar ontwikkeld. Ik hoop het van harte, het zou mooi zijn als we als mensen ook over 5 miljard jaar nog in staat zijn te voldoen aan de simpele basisboodschap van het leven, Voortbestaan.Bron: mensenrechten.org

Voeg toe aan: