Zoeken
 


Permacultuur Nederland

Laatste wijziging: dinsdag 7 september 2010 om 13:03, 4112 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 7 september 2010

Wat is Permacultuur?

Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. Met permacultuur kun je een lekkere eetbare tuin ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Ook kun je met permacultuur leren hoe je op een effectieve manier flink wat energie en geld kunt besparen in je huis. Het slimme ontwerpsysteem van permacultuur biedt vele leuke en praktische mogelijkheden om zelf te bouwen aan een wereld die ook op de lange termijn goed is vol te houden.

De oorsprong van Permacultuur

Het woord permacultuur is een samengesteld begrip van de woorden permanente agricultuur en permanente cultuur. Permacultuur is begonnen in Australië in de jaren 70 toen twee Australische biologen, Bill Mollison en Reny Mia Slay  het boek "Introduction to Permaculture" uitbrachten. Dit deden ze gedeeltelijk als reactie op het toenmalige landbouwsysteem in Australië wat veel ongewenste problemen met zich meebracht. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf een ecosysteem na te bouwen. Permacultuur zoekt vooral naar win-win situaties waar zowel de mens als de natuur het meeste voordeel bij heeft.

Meer weten?

De belangrijkste basisprincipes van permacultuur zoals; het belang van zon, water & wind in je ontwerp, de 7 verschillende plantlagen voor een optimaal gebruik van de zon & de bodem en het belang van diversiteit in  een permacultuursysteem worden allemaal toegelicht in de gratis te downloaden cursus over permacultuur. Hierin staat de basis van permacultuur op een simpele en heldere manier uitgelegd. Zo is permacultuur voor iedereen te begrijpen en kun je permacultuur zelf toe gaan passen. 

Permacultuur in de praktijk

Als je permacultuur in de praktijk wilt leren, kun je eens op de permacultuur aktie agenda kijken wat er allemaal voor cursussen en werkdagen zijn en op welke plaats deze worden aangeboden. Ook kun je bij een permacultuurproject in Nederland aankloppen en kijken of je daar wat inspiratie kan opdoen. Maar wees vooral ook niet te bang je zelf opgedane permacultuur kennis gewoon te gaan testen in je eigen tuin of buurt.Bron: permacultuurnederland.org

Voeg toe aan: