Zoeken
 


ESA kiekt langwerpige krater op Mars

Laatste wijziging: dinsdag 31 augustus 2010 om 10:56, 3728 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 31 augustus 2010

ESA heeft een foto vrijgegeven van Orcus Patera: een langwerpige krater op Mars. De krater is zo’n 380 bij 140 kilometer groot en heeft een rand die 1800 meter boven de rest van het oppervlak uitsteekt. De krater is ongeveer 400 tot 600 meter diep. Het mooie kiekje van de mysterieuze Orcus Patera is gemaakt door de Mars Express.

Over het ontstaan van de krater is weinig bekend. Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo zou de krater door een inslag ontstaan kunnen zijn. Zo’n inslag laat altijd een ronde krater na, maar drukkrachten kunnen de krater zo langwerpig hebben gemaakt.

Een andere mogelijkheid is dat op deze plaats ooit meerdere kraters zijn gevormd. Door erosie zijn hun randen deels verdwenen en blijft één grote, langwerpige krater over.

De meest waarschijnlijke verklaring luidt weer anders en gaat uit van een schuine inslag. Een klein object zou het oppervlak met een zeer kleine hoek hebben geraakt. Dit object zou met een hoek van minder dan vijf graden zijn ingeslagen.

Foto: ESA

 

Foto: ESA

Bronmateriaal: "Mars’s mysterious elongated crater" - ESA.intBron: scientias.nl

Voeg toe aan: