Zoeken
 


D66 eist uitleg over Wikileaks-dreiging

Laatste wijziging: maandag 16 augustus 2010 om 11:16, 3716 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 16 augustus 2010

BRUSSEL – D66 heeft in een spoedprocedure opheldering geëist van de Europese Commissie over druk vanuit de Verenigde Staten om Wikileaks-voorman Julian Assange aan te pakken. Ook wil de partij weten of er plannen zijn om websites te censureren.

Aanleiding voor de schriftelijke vragen zijn uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama, die zegt bij diverse (Europese) landen te hebben aangedrongen op het indienen van strafklachten tegen Assange of Wikileaks.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil opheldering van zowel de Europese Commissie als de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie over de kwestie.


Zo moet duidelijk worden welke landen zijn benaderd en of er een gezamenlijk Europees standpunt komt. Ook vraagt ze duidelijkheid of er momenteel actie tegen de klokkenluiderssite wordt genomen.

Verder wil ze dat de bestuurders kleur bekennen op het gebied van persvrijheid. Ook vraagt ze of Europa maatregelen wil nemen om vrijheid van expressie te beschermen. Daarom verzoekt ze om de garantie dat er geen websites geblokkeerd worden, geen censuur wordt gepleegd en bij ingrijpen alleen volgens de wettelijke regels wordt gehandeld.

Bron / Lees verder: Nu.nlVoeg toe aan: