Zoeken
 


Hennep, de plant van onze toekomst

Laatste wijziging: woensdag 28 juli 2010 om 10:33, 2184 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 28 juli 2010

Wellicht heb je weleens ergens iets gelezen over hennep, het plantje waarvan ook wiet wordt gemaakt. Er zijn vele mogelijkheden mee, van kleding tot voedsel en brandstof! En wist je ook al dat katoen helemaal niet zo gezond is als we wel dachten? Er is namelijk ontzettend veel water voor nodig om het te verbouwen. Hier een artikel dat ik op hyves tegenkwam en dat ik van de schrijver hier mocht plaatsen:

Er is heel wat kleding te koop. Het gemiddelde winkelcentrum bestaat voor zeker een derde deel uit kledingzaken en veel kleding die te koop is, wordt gemaakt van katoen. In vroegere tijden werden ook vlas en hennep gebruikt, maar dat is niet meer zo en net als bij de videorecorder en het besturingssysteem van je pc is het niet altijd de beste die wint.

Textiel die wordt gemaakt van hennep, gaat ongeveer 5 keer zo lang mee als de katoenen variant. Het ligt dus voor de hand dat wanneer hennep algemeen wordt toegepast als grondstof voor textiel, er veel minder van dit gewas nodig is. Een besparing van zo’n 80% is mogelijk, maar dan moeten we ook anders tegen mode aan gaan kijken.

Dan is er een groot verschil in rendement bij het verbouwen van het gewas. Een hectare katoen levert gemiddeld 600kg per jaar op, waar hennep 2000kg grondstof levert. Ook hier is dus een enorme besparing mogelijk tot wel 70%. Wanneer je deze 2 gegevens bij elkaar optelt, komt het erop neer dat het rendement van hennep ongeveer 17 keer dat van katoen is. Het spreekt voor zich dat dit een omgekeerde verhouding heeft met de werkgelegenheid, een woord dat in onze maatschappij bijna heilig lijkt, maar ren-je-rot moet wel leuk blijven en niet op slavernij gaan lijken.

...en de argumenten zijn nog niet op, in tegendeel: er zijn ergere dingen waarom verandering nodig is.

Een van de meest bizarre veranderingen door de mens gemaakt, is het uitdrogen van de Aralzee. Vanaf 1967 tot 2003 is deze zee droog komen te liggen, omdat de 2 rivieren die de zee voeden, grotendeels worden getapt voor water benodigd voor het verbouwen van rijst en katoen. Katoen is dus niet zo goed voor mensen en in dit geval ronduit desastreus voor het milieu. Deze zee staat nu grotendeels droog en was reeds stevig vervuild. Wat deze vervuiling veroorzaakt door de katoenindustrie betreft: de bestrijdingsmiddelen die benodigd schijnen te zijn voor de katoenteelt, heb je voor het verbouwen van hennep helemaal niet nodig.

Samengevat is onze maatschappij ingericht met een enorme verspilling van tijd, energie en het milieu door in de behoefte van vezels voor kleding te voorzien met katoen in plaats van hennep, wat ze liever ontkennen en demoniseren. Alle winst hiervan is de kortzichtige illusie van macht voor de katoenindustrie en de onbetaalbare rekening voor ons allemaal vroeg of laat als we zo doorgaan...

Teus, 12 juli ’10

Hemp for victory!

Attentie: aquariusage.com



Bron: nieuwetijdskinderen.wordpress.com

Voeg toe aan: