Zoeken
 


Planten kunnen licht-info onthouden en erop reageren

Laatste wijziging: woensdag 21 juli 2010 om 10:27, 2133 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 21 juli 2010

Planten kunnen informatie die in licht zit "onthouden" en erop "reageren".

Volgens wetenschappers zenden planten informatie over de intensiteit en de kwaliteit van licht van blad naar blad, op een manier die lijkt op ons zenuwstelsel.

De onderzoekers kwamen erachter dat licht dat op één blad scheen ervoor zorgde dat de hele plant reageerde. In het donker ging deze reactie verder, hetgeen betekent dat de plant de informatie had "onthouden".

Bescherming

De onderzoekers vermoeden dat de plant de informatie van het licht gebruikt om beschermende chemische reacties te doen ontstaan. De vorsers gebruikten daarvoor verschillende soorten licht (rood, blauw, wit), om het effect ervan op het immuunsysteem te testen.

"Toen we gedurende een uur licht op een plant schenen en die 24 uur later met een bacterie infecteerden, kon de plant weerstand bieden hieraan. Maar wanneer we de plant besmetten vóór we het licht erop lieten schijnen, kon ze geen weerstand opbouwen", klinkt het.Bron: gva.be

Voeg toe aan: