Zoeken
 


Minister wil oproep tot bankrun strafbaar stellen

Laatste wijziging: woensdag 30 juni 2010 om 14:05, 3489 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 30 juni 2010

In het openbaar de bevolking oproepen om massaal het spaargeld van een bank te halen, moet strafbaar worden. Dat heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën geschreven in een brief aan de Kamer naar aanleiding van de publicatie van het rapport over DSB.

'Ik onderschrijf de wenselijkheid van strafbaar stellen van een oproep tot een bankrun en ben dan ook reeds in overleg getreden met het ministerie van Jusitie om de mogelijkheden hiertoe te bezien', schrijft De Jager. De DSB-onderzoekers, beter bekend als de commissie-Scheltema, hebben strafbaarstelling genoemd in hun aanbevelingen.

DSB Bank ging ten onder toen bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman op 1 oktober 2009 op de televisie aan de DSB-spaarders had gezegd dat ze hun spaargeld weg moesten halen. Vanaf dat moment was er geen redden meer aan voor de bank van Dirk Scheringa.

Schadevergoeding

De Jager wil dat de oproeper niet alleen door het openbaar ministerie kan worden vervolgd. Hij moet ook civiel kunnen worden aangepakt, dat wil zeggen dat hij kan worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Noot redactie:

U bent gewaarschuwd. Dit doen ze natuurlijk niet zomaar zonder reden  :-)Bron: fd.nl

Voeg toe aan: