Zoeken
 


Verarmd uranium van Amerikaanse wapens in Iraanse lucht

Laatste wijziging: woensdag 9 juni 2010 om 09:27, 2068 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 juni 2010

Een Iraans parlementslid zegt dat de stofnevel die uit Irak Iran binnenkomt is vervuild met verarmd uranium, veroorzaakt door het gebruik van het verboden wapen door het Amerikaanse leger in het buurland.

Parlementslid Mohammad Mehdi-Shahriari riep op tot dringende maatregelen om de verspreiding van de Iraakse stofnevel over Iran te voorkomen.

"Dit is geen probleem dat eenvoudig kan worden veronachtzaamd?, zei Shahriari die lid is van het Majlis National Security and Foreign Policy Committee.

"Iedereen weet dat de Verenigde Staten verarmd uranium heeft gebruikt tijdens de bezetting van Irak, dit heeft de Iraakse grond verontreinigd die af en toe Iran binnenwaait en de Iraanse bodem vervuild", vertelde het Iraanse parlementslid op maandag tegen Mehr News Agency.

"De resultaten van deze verontreinigde bodem zal in de komende jaren in de landbouwproducten worden gevonden, het brengt gezondheid van mensen in gevaar, en de schadelijke gevolgen zou kunnen worden overgedragen op de volgende generatie", voegde hij toe.

"Zwijgen over deze kwestie zou kunnen leiden tot een humanitaire ramp in het land", verklaarde het Iraanse parlementslid.

De tijdens de impact en de verbranding van verarmd uranium geproduceerde aërosol kan potentieel grote gebieden rond de inslagplaatsen besmetten of kan ingeademd worden door burgers en militair personeel.

Deskundigen hebben uit alle bronnen berekend dat in 2003, tijdens een periode van drie weken strijd, tussen 1.000 tot 2.000 ton munitie met verarmd uranium werd gebruikt in Irak, vooral in de steden, melde The Guardian in een in 2003 gepubliceerd artikel.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: