Zoeken
 


Toenemende aandacht voor zwijgzame Bilderberggroep

Laatste wijziging: woensdag 2 juni 2010 om 11:19, 4320 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 2 juni 2010

De 130 invloedrijkste mensen ter wereld ontmoeten elkaar van donderdag tot en met zondag in Spanje voor de jaarlijkse Bilderbergconferentie. Afgeschermd van de pers bespreken politici, bankiers en zakenmensen de belangrijkste problemen van dit moment. Vanwege het weinig democratische karakter van de bijeenkomst, ligt die al jaren onder vuur van critici. Vanmiddag spreekt een van de toonaangevendste critici, de auteur Daniel Estulin, het Europees Parlement toe.

Estulin heeft naar eigen zeggen contacten binnen de zwijgzame groep waardoor hij de laatste jaren in staat is de locatie te onthullen waar de bijeenkomsten worden gehouden en wat er wordt besproken. Punt zes op de agenda dit jaar: 'Iran en Rusland: Economische en financiële bedreigingen voor de Alliantie', en punt tien: 'De toekomst van de Amerikaanse dollar: Alternatieve scenario's'. Volgens Estulins contacten zijn de Bilderbergers uit op het onderuithalen van de dollar, mogelijk ten voordele van een nieuwe wereldreservemunt, waarvoor laatst werd gepleit door de directeur van het IMF.

De Bilderbergbijeenkomst wordt dit jaar gehouden in het Spaanse hotel Dolce, "een geïsoleerde locatie in het zuiden van de stad Sitges die wordt beschermd door de kustwacht en waar niemand hoeft te worden gestoord", schrijft het Spaanse EcoDario.

De allereerste ontmoetingsplaats gaf de naam aan de organisatie: hotel de Bilderberg. Deze ontmoeting werd in 1954 georganiseerd in Oosterbeek door prins Bernhard. Hij nam al snel zijn dochter Beatrix mee naar de jaarlijkse bijeenkomsten. Ook dit jaar zal zij naar alle waarschijnlijkheid aanwezig zijn. Vorig jaar waren onder anderen minister Hirsch Ballin en toenmalig secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer aanwezig.

Pers

De pers die normaal staat te dringen bij een bijeenkomst van een aantal - laat staan 130 - invloedrijke personen is opvallend stil als het gaat om de Bilderberggroep. Een zoekactie in de databanken van persbureaus Reuters en Associated Press levert nul hits op. En als de belangrijkste nieuwsbronnen voor journalisten wereldwijd zwijgen, hoort het publiek niet veel. Toch is er de laatste jaren iets meer aandacht voor de Bilderbergers, onder meer door de berichtgeving van Charlie Skelton voor de Britse krant The Guardian.

Machinegeweren

Charlie Skelton heeft zijn nieuwsgierigheid naar de Bilderbergconferentie vorig jaar in Griekenland moeten bekopen met schaduwacties van de Griekse geheime dienst, schreef hij. Skelton kwam om een leuk stukje te schrijven over Bilderberg, maar stapte naar eigen zeggen in een wespennest. "Wie is hier nu paranoïde? Ik, schuilend in trappenhuizen, achter me kijkend via een winkelruit, uit veiligheidsoverwegingen de open ruimte opzoekend... Of Bilderberg, met z'n twee F16's, rondcirkelende helicopters, machinegeweren, marinecommando's en een beleid om een handvol journalisten te sarren."

Tegenconferentie

Hetzelfde overkwam tien jaar eerder Skelton's collega bij The Guardian, Jon Ronson, schrijft Skelton. En de Roemeense journalist Paul Dorneanu. Zij werden gevolgd en gehinderd in hun verslaggeving over Bilderberg. Ook de Amerikaanse journalist Alex Jones werd belemmerd in zijn werk en laat dat ook zien in een van zijn documentaires.

Skelton organiseert parallel aan de Bilderbergbijeenkomst in Spanje een tegenconferentie. Hij is erop tegen dat publiek gekozen figuren beleid voorbereiden zonder daar publiekelijk verantwoording voor af te leggen. Hij hoopt dat zijn conferentie voor meer openheid zorgt.



Bron: nos.nl

Voeg toe aan: