Zoeken
 


Vier decennia oude mysteries op Mars opgelost

Laatste wijziging: zaterdag 29 mei 2010 om 16:16, 3320 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 29 mei 2010

Data van de Amerikaanse sonde Mars Reconaissance Orbiter hebben geholpen een paar mysteries rond Mars en klimaatverandering op de Rode Planeet uit te klaren, zo heeft de NASA in het wetenschappelijke vakblad Nature bekendgemaakt.

Met behulp van het Sharad-instrument bewezen wetenschappers het ontstaan van spiraalvormige troggen en een kloof op de noordelijke ijskap van Mars. De spiralen worden gevormd door winden met een groot soortelijk gewicht die afgebogen worden door de zogenaamd 'corioliskracht'.
 
Sedert 1972 wordt gediscussieerd over het ontstaan van de 'Chasma Boreale', een kloof op de noordelijke ijskap van Mars die even lang is als de Grand Canyon, maar veel breder en dieper. Ook spiraalvormige kloven op de ijskap zorgden de afgelopen jaren voor veel discussie.
 
Corioliskracht
Katabische winden, die ontstaan door koude lucht met een groot soortelijk gewicht, razen van de polen over de ijskap. Terwijl de winden naar beneden waaien, worden ze afgekeerd door de corioliskracht die ontstaat door de rotatie van de planeet in de ruimte, "aldus Jack Holt en Isaac Smith van de universiteit van Texas. Diezelfde corioliskracht zorgt in het noordelijk halfrond op Aarde voor een afbuiging van de winden naar rechts. "Door de krachten die op die winden inwerken, worden spiraalvormige troggen gevormd".
 
De huidige theorie rechtvaardigt een hypothese van Alan Howard uit 1982, gebaseerd op lageresolutie beelden van de Viking-missie naar Mars. (belga/sps)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: