Zoeken
 


NASA zoekt badeendjes

Laatste wijziging: maandag 22 december 2008 om 12:13, 3601 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 22 december 2008

 De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op zoek naar negentig gele rubberen badeendjes. Iedereen die de oceanen bevaart wordt opgeroepen om waakzaam te zijn voor de speelgoeddieren.

NASA heeft de eendjes drie maanden geleden in gaten in de ijskap van Groenland gegooid. Die gaten, 'Moulins' genaamd, zijn gecreëerd door smeltwater en voeren soms evenveel water af als de Niagara watervallen. Het smeltwater stroomt vervolgens door grote rivieren onder het ijs naar de oceaan. Het water zorgt er volgens wetenschappers voor dat gletsjers sneller dan anders bewegen door als een soort glijmiddel te functioneren. Waar de rivieren uitmonden, is tot op heden echter onduidelijk. Dat moeten de badeendjes, die goed te zien zijn, duidelijk gaan maken. Maar, zo vertelde een medewerker van NASA aan de BBC, “we hebben nog niets van ze gehoord.”

Behalve de eendjes is ook een sonde ter grootte van een voetbal kwijt. Het apparaat heeft dezelfde taak als de eendjes, maar is voorzien van een GPS zender die de eigen locatie kan doorgeven.  Ondanks dit technologische voordeel heeft de voetbal nog  niets van zich laten horen. NASA vreest dat de sonde ergens onder het ijs vast is komen te zitten.

Ondanks dat de eendjes maar twee dollar kosten zijn zij bij uitstek geschikt voor het experiment. Ze blijven altijd drijven en zijn bestand tegen zeer lage temperaturen. NASA biedt honderd dollar voor de eerste persoon die een eendje vindt. Alle eendjes zijn voorzien van een e-mailadres en het woord 'beloning' in drie verschillende talen, waaronder Inuit.

Lees verder bij the GuardianBron: llink.nl

Voeg toe aan: