Zoeken
 


Vervuild Belgisch voer velt miljoenen bijen in Friesland

Laatste wijziging: maandag 26 april 2010 om 12:08, 1989 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 26 april 2010

Door vervuild bijenvoer uit België zijn de afgelopen winter vele honderden bijenvolken in het noorden van Nederland gedood. Een bijenvolk bestaat in de zomer uit één lange slanke bij, de koningin en vijftigduizend werkbijen en enkele honderden plompe dikke bijen, de darren.

Beroepsimkers verloren honderden volken, maar ook kleinere imkers hadden te maken met grote sterfte. Dat schrijft het Friesch Dagblad.
 
De oorzaak is het suikerwater Sint-Ambrosiussiroop Fructobee van de Belgische exporteur De Bijenhof in Bissenhof, bij Kortrijk. Imkers gebruiken suikerwater om hun bijen 's winters bij te voeren. Analyse van monsters wijst uit dat het gehalte van de stof hydroxymethylforfural (HMF) in het bewuste bijenvoer veel te hoog is.
 
Voor de fabricage van de siroop gebruikt de Bijenhof kristalsuiker, water en citroenzuur, verzekert bedrijfsleider Pascal des Bouvries in een eerste reactie: "In ieder bijenhandboek kunt u lezen dat dat het recept is". Wellicht is bij de productie de temperatuur tot boven de zeventig graden opgelopen, wat het HMF-gehalte kan verhogen, geeft de bedrijfsleider als mogelijke verklaring.
 
Voor mensen is HMF niet schadelijk. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de productie van frisdranken. (anp/mvl)Bron: hln.be

Voeg toe aan: