Zoeken
 


Vaccineren is volkssport geworden

Laatste wijziging: dinsdag 6 april 2010 om 12:09, 4030 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 6 april 2010

Nederland vaccineert zich suf: baarmoederhalskanker, Mexicaanse Griep, misschien zelfs tegen Q-koorts en roken. Over de gevaren is weinig bekend.

Sinds maandag kunnen meisjes die vorig jaar twaalf zijn geworden een prikje halen – de tweede ronde van de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. Wat later dan gepland, dat wel. Vanwege een andere vaccinatiecampagne: die tegen de Mexicaanse griep. Die was eind vorig jaar net wat belangrijker, en combineerde slecht met de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.
En er was nog een vaccinatie die in de belangstelling stond: dit weekend werd bekend dat artsen van de Q-koortspoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis willen dat minister Ab Klink uitzoekt of een vaccin tegen de Q-koorts in Nederland kan worden gebruikt. Voor 1 juli komt de gezondheidsraad met een advies, heeft Klink nu gezegd.

De liefde voor vaccins past in een trend. Tussen 2000 en 2010 is het vaccinatieprogramma – de reeks prikken die Nederlandse kinderen krijgen – sterk uitgebreid. Er zijn prikken bijgekomen tegen meningokokken C-ziekte, tegen pneumokokkenziekte en hepatitis B (voor risicokinderen). Voor alle Nederlandse kinderen zijn er nu vaccinatieprikken tegen tien ziekten.

Komt nog bij de toegenomen reislust van Nederlanders. Oftewel: steeds meer Nederlanders (ook kinderen al) krijgen prikjes tegen tropische ziekten. Hup, nog meer vaccinaties worden het ‘lichaam ingestuurd’.

Naar afzonderlijke vaccins wordt in Nederland veel onderzoek gedaan, niet naar het langetermijneffect van de vaccinatiecocktail; naar wat het betekent om op je dertigste dertig prikken te hebben gehad. Nee, dat wordt in Nederland niet onderzocht, zeggen het College Bescherming Geneesmiddelen (CBG) en het RIVM. Maar er is geen probleem, denkt hoogleraar Joost Ruitenberg, voorzitter van de Commissie Rijksvaccinatieprogramma.Het is onbekend wat het effect is van dertig vaccinaties voor je dertigste.

Vaccinindustrie komt tot grote bloei

‘Er zijn al zoveel invloeden van buiten. Vaccinaties kunnen daar nog wel bij’, vervolgt Ruitenberg.

Ondertussen is het einde van de lijst vaccinaties die de Nederlander ter beschikking staat, volgens de hoogleraar nog lang niet in zicht. Zo wil de commissie dat alle Nederlandse kinderen ingeënt worden tegen Hepatitis B. Verder wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe vaccins tegen infectieziekten, bijvoorbeeld tegen waterpokken, lijmziekte en gordelroos. En naar een reeks prikken in een hele andere categorie, vertelt Ruitenberg: vaccins tegen obesitas of roken. Ook zijn er onderzoeken naar inentingen tegen echte ‘zware’ ziekten als aids, alzheimer en longkanker.

De vaccinindustrie bloeit er door. Internationale medicijnenconcerns hebben hun omzetten omhoog zien schieten de afgelopen jaren. Zeker het baarmoederhalskankervaccin is een commerciële klapper, levert de firma’s veel meer geld op dan de traditionele vaccins.

Terwijl naar de cocktaileffecten geen onderzoek wordt gedaan, wordt in Nederland wél uitgebreid gekeken naar de effecten en bijwerkingen van afzonderlijke vaccins. En naar wat het betekent als je drie vaccins tegelijk toedient. Of het Bof-, Mazelen- en Rode Hond-vaccin goed tegelijk kunnen worden toegediend.

Maar dus niet naar wat het betekent als je als Nederlander op je dertigste een stuk of twintig prikjes hebt gekregen. Het is niet logisch om dat te doen’, zegt Ben Klein van het College Bescherming Geneesmiddelen (CBG), dat beoordeelt of vaccins in Nederland gebruikt mogen worden. Volgens het CBG zijn er ‘geen aanwijzingen dat er veiligheidsrisico’s zijn. Hoewel dat natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten is’. ‘

Bron / Lees verder: Depers.nlVoeg toe aan: