Zoeken
 


Kabinet België gevallen

Laatste wijziging: vrijdag 19 december 2008 om 17:52, 4513 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 19 december 2008

AMSTERDAM - De Belgische premier Yves Leterme gaat het ontslag van zijn regering voorstellen aan de ministerraad. Dat heeft zijn woordvoerder vrijdag bevestigd. 

Kort daarvoor werd al bekend dat minister van Justitie Jo Vandeuzen opstapt.

Aanleiding zijn beschuldigingen van het Hof van Cassatie, de hoogste rechterlijke instantie in België, dat de regering heeft geprobeerd de rechtsgang over de verkoop van Fortis te beïnvloeden.

Een rapport daarover werd vrijdag openbaar, nadat de voorzitter van het hof donderdag al beschuldigingen had geuit.

Van deurzen

Vandeurzen hield de eer aan zichzelf na het verschijnen van een rapport van het Hof van Cassatie, dat vrijdag naar het parlement werd gestuurd.

Donderdag beschuldigde de voorzitter van dit hof de Belgische regering van pogingen om een rechterlijke uitspraak over de verkoop van Fortis te manipuleren.

In zijn rapport schrijft het hof dat hiervoor weliswaar geen juridische bewijzen, maar wel ernstige aanwijzingen zijn. Vandeurzen vindt de aantijgingen van het hof te belastend voor zichzelf.

Uitspraak

De zaak draait om een rechterlijke uitspraak die de de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas opschortte, omdat de aandeelhouders niet waren gehoord. Vanuit de Belgische regering zou zijn geprobeerd deze uitspraak te beïnvloeden.

De liberale regeringspartij Open VLD noemt de conclusies in het rapport van het Hof van Cassatie ''heel ernstig'' en ''onthutsend''. ''Dit hoort niet thuis in een rechtstaat'', aldus partijvoorzitter Bart Somers in een eerste reactie.

De afgetreden minister Vandeurzen (50) is een oudgediende in de Belgische politiek. Van 2004 tot 2007 was hij partijvoorzitter van CD&V.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: