Zoeken
 


The Day the Earth Stood Still

Laatste wijziging: vrijdag 19 december 2008 om 17:12, 2465 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 19 december 2008
Afgelopen week ging The Day the Earth Stood Still in première. Dit verhaal met Keanu Reeves in de hoofdrol is een remake van een film uit 1951. Destijds veroorzaakte The Day… een ware hausse aan UFO-meldingen. Het inspireerde mysticus George Adamski tot een serie boeken over zijn eigen ontmoetingen met buitenaardse wezens. Dat bracht hem tot in een Nederlands paleis.

George Adamski was een man van 12 ambachten, 13 ongelukken. Hij werkte al havensjouwer, Boeddhistische monnik en uitbater van een melkbar. Als hobby schrijft hij sciencefiction boeken. Maar hij wordt pas echt bekend als hij in 1953 een non-fictie paperback publiceert over zijn contacten met buitenaardse wezens onder de veelzeggende titel Vliegende Schotels zijn Geland.

In 1953 zou Adamski in de Colorado Woestijn (Californië) meerdere ontmoetingen hebben gehad met een gezant van Venus, een wezen met de mysterieuze naam Orthon. Adamski maakt foto's van diens ruimteschip. Serieuze wetenschappers zijn behoorlijk sceptisch over de verhalen van Adamski. Sommige teksten uit Vliegende Schotels zijn Geland komen rechtstreeks uit eerdere ruimteromans van Adamski, zo blijkt al snel.

Het ruimteschip op zijn foto’s lijkt bovendien sterk op de achterkant van een ouderwetse stofzuiger en de tekeningen van Orthon hebben verdacht veel weg van de krukkige wezens (‘I come in peace’) uit de populaire Amerikaanse SF-films uit die tijd. Vooral op een SF-film uit 1951, The Day the Earth Stood Still, waarin een buitenaards wezen, Klaatu, de aarde komt waarschuwen tegen kernwapens.

Dat weerhoudt veel mensen er niet van om Adamski serieus te nemen. Hij maakt een wereld toernee waarop hij ook Nederland aandoet. Tijdens een aantal toespraken weet hij honderden mensen ervan te overtuigen dat hij echt in contact staat met buitenaardse wezens. De Nederlandse pers schildert hem echter af als een mafketel.

Onder de ‘gelovigen’ is echter een bijzondere persoon: koningin Juliana. Zij gelooft in Adamski en nodigt hem uit op Paleis Soestdijk. Daar mag hij zijn verhaal nog eens uit de doeken doen. Juliana smult ervan. Ze vertelt Adamski dat ze zelf ook contact heeft gehad met buitenaardse wezens. Of dochter Beatrix dankzij Keanu Reeves nu ook gelooft in marsmannetjes, is onbekend.

 Bron: faqt

Voeg toe aan: