Zoeken
 


K.U. Leuven ontwikkelt apparaat dat gedachten kan lezen

Laatste wijziging: vrijdag 26 februari 2010 om 17:49, 3296 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 26 februari 2010

Aan het Laboratorium voor Neuro- en Psychofysiologie van de Katholieke Universiteit Leuven is een apparaat ontwikkeld dat gedachten kan lezen, meerbepaald hersensignalen omzet in woorden en zinnen. Mensen die niet via spraak of bewegingen kunnen communiceren, zullen in de toekomst op die manier in contact kunnen treden met anderen. Voor deze ontdekking krijgt het KUL-team de SWIFT Prijs 2009 ter waarde van 50.000 euro.

Grootte van luciferdoosje

Het EEG-apparaat (elektro-encefalogram) is draagbaar en heeft de grootte van een luciferdoosje. Het is verbonden met een badmuts die de elektroden op de hoofdhuid aanbrengt. Via een USB-stick worden de signalen opgevangen op een pc, waar ze met een speciaal ontwikkeld programma worden gedecodeerd. Het toestelletje kreeg de naam 'mind speller' mee.

Binnen twee jaar op de markt

Volgens professor Marc Van Hulle is het apparaat al met succes uitgetest op een twaalftal patiënten die door een hersenbloeding getroffen werden. De toekenning van de SWIFT Prijs maakt het mogelijk het experiment binnen de twee jaar om te zetten in een marktrijp product. Van Hulle en zijn team werken momenteel aan de ontwikkeling van een diadeem die de volledige elektronica bevat.



Bron: fanatiek.be

Voeg toe aan: