Zoeken
 


Acceptatie van je gevoelens en emoties

Laatste wijziging: donderdag 25 februari 2010 om 14:01, 3144 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 25 februari 2010

Omgaan met gevoelens van jezelf of van anderen kan soms knap lastig zijn. Zo willen we soms niet boos worden, bang zijn, verdriet hebben, of verliefd op een onbereikbare liefde. Daardoor kan het zijn dat we die gevoelens gaan veroordelen alsof ze er niet mogen zijn. Daarmee ontkennen we iets van ons Zelf aangezien deze gevoelens ons namelijk iets proberen te vertellen.

Gevoelens zijn de metertjes en lampjes van ons innerlijke dashboard, het angst metertje staat in het rood, of het verliefdheid lampje gaat knipperen. Nu kunnen we onze blik afwenden van het dashboard en doen alsof die signalen er niet zijn, maar grote kans dat we daardoor de verkeerde koers volgen en schipbreuk leiden. Het mag duidelijk zijn dat het geen nut heeft om te zeggen, ik wil niet dat de angst meter rood aangeeft, of dat het verliefdheid lampje knippert.

Er is dus niks fout aan gevoelens, alle gevoelens mogen er zijn en dienen bewust waargenomen te worden. Hierdoor kunnen we de controle behouden over het schip van ons Zelf. We zien wat de metertjes en lampjes aangeven en kunnen vanuit onze wijsheid besluiten hoe we moeten handelen. Het zijn namelijk niet de metertjes en de lampjes die het schip besturen, maar ons eigen denken die dit vertaalt in handelingen. Door bewust te zijn raken we in staat om op een juiste manier op die signalen te reageren. Wanneer het benzine metertje “leeg” aangeeft trap je niet op de rem, maar gaat rustiger rijden en kijkt of er een benzinepomp is, zo dien je ook om te gaan met de signalen van je gevoelens.

Alle gevoelens zijn even belangrijk, en er zijn geen goede of foute gevoelens, hooguit kan je spreken van een verkeerde handeling naar aanleiding van een gevoel. Deze verkeerde handeling is echter leerzaam, zodat je een volgende keer succesvoller op die signalen kan reageren.

Kijk naar je dashboard en houd het stuur in handen ik wens jullie een behouden levens vaart…Bron: droomvrienden

Voeg toe aan: