Zoeken
 


Playmobil en smurfen therapie

Laatste wijziging: maandag 22 februari 2010 om 11:41, 3025 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 22 februari 2010

Soms heb je van die momenten waarin je helemaal opgaat in de rol die je speelt. De dramaqueen, het slachtoffer, het kleine kind van vroeger, de beschermende ridder, of de zorgende moeder. Je beseft misschien dat het maar een rol is die je speelt, maar het wordt lastig als je zo erg in je rol opgaat dat je jezelf gaat identificeren met die rol.

Op dat moment denk je dat je een redder of slachtoffer bent, en is er geen ruimte meer voor een andere werkelijkheid, je zit dan als het ware gevangen in je rol. Alles draait dan om het in stand houden van die rol, je omgeving moet het bevestigen, en bedreiging van die rol doet je fel van je afbijten. Tijd om een stapje terug te doen en de rollen die we spelen op ludieke wijze onder ogen te komen, oftewel tijd voor playmobiel therapie.

Playmobil therapie is een door mijzelf bedachte therapievorm waarbij je een opstelling maakt van je eigen innerlijke vormen door middel van playmobil poppetjes.

Het werkt heel eenvoudig, ga in het speelgoed van je kinderen, op zoek naar playmobil poppetjes die aansluiten bij de rollen die jij in het leven speelt. De ridder voor de vechtende persoonlijkheid, de politie agent voor het oordelende ego, de baby voor je eigen innerlijke kind, het zustertje voor je zorgzame rol, etc.. Je mag natuurlijk ook andere poppetjes gebruiken, zoals bijvoorbeeld de AH smurfen gebruiken (moppersmurf = klagende ego, brilsmurf = leraar ego, grote smurf = ik ben wijs ego, etc.).

Nadat je de belangrijkste vormen hebt uitgekozen zet je ze voor je neer op tafel, en speel vervolgens een actuele situatie die je beheerst na. Zet de vorm die het meest heerst voorop en daarachter de andere poppetjes, bekijk hoe die andere persoonlijkheden in verhouding staan tot degene die heerst. Observeer of de huidige opstelling de meest optimale is voor deze situatie, of dat je misschien beter een andere vorm voorop kan zetten.

Als je in conflict bent met een ander zou je ook de ander kunnen vragen een opstelling te maken, zodat duidelijk wordt welke poppetjes we naar elkaar presenteren. Opvallend hierbij is dat bij de interactie met anderen veelal tegenovergestelde poppetjes zichtbaar zijn (bijv. ridder – prinsesje, dokter – patient, moeder – kind, etc..)

Playmobil therapie leert je lachen om jezelf, en doorzien waarom je zo gedraagt als dat je gedraagt. Je ziet de interactie tussen de verschillende innerlijke persoonlijkheden en ontdekt dat jou ware Zelf de speler is die de playmobiel poppetjes in stelling brengt. Playmobil therapie werkt bevrijdend, en ontnuchterend, het leven is één grote poppenkast, het is aan jou om een volleerd poppenspeler te worden.Bron: droomvrienden.nl

Voeg toe aan: