Zoeken
 


Warmte uit de aarde: the sky is the limit

Laatste wijziging: zondag 14 februari 2010 om 17:30, 2377 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 14 februari 2010

Onze bodem vormt een bijna onuitputtelijke bron van goedkope,schone energie. Geothermische energie kan op verschillende diepten gewonnen worden. Nederland kent tot nu toe alleen warmte- en koudeopslagprojecten, geen projecten in de diepere ondergrond. Maar het eerste Nederlandse aardwarmteproject lijkt nu binnenkort toch een feit te worden. Een overzicht van de stand van zaken.

De winning van geothermische energie zit in Nederland flink in de lift. Oorzaken zijn onder andere de hoge olie- en gasprijzen, de Mijnwet van 2003 (die grote hoeveelheden geologische informatie beschikbaar maakte en wettelijke mogelijkheden schiep voor de winning van aardwarmte)en de oprichting van de Stichting Platform Geothermie. Geothermische energie is winbaar op verschillende diepten. Warmte- en koudeopslag vindt tot 250 meter diepte plaats, aardwarmtewinning bij diepten van 2 kilometer of meer. Bij beide methodieken spelen watervoerende lagen een rol. Maar ook op vijf, zes kilometer diepte zit winbare thermische energie - in gesteenten. Warmte- en koudeopslag gebeurt in Nederland sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw; er draaien inmiddels driehonderd projecten.

Kijk hier voor het volledige artikel uit TNO magazine.Bron: tno.nl

Voeg toe aan: