Zoeken
 


Kat voorspelt vijftig sterfgevallen in verpleeghuis

Laatste wijziging: dinsdag 2 februari 2010 om 20:27, 4098 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 2 februari 2010

Dokter David Dosa volgt Oscar de kat al vijf jaar met verbazing. Het dier – woonachtig in een verpleeghuis voor dementerende ouderen – weet namelijk met indrukwekkende precisie de dood te voorspellen. Hij doet dat door patiënten die nog enkele uren te leven hebben gezelschap te houden. Van de gezonde patiënten moet de kat niets hebben.

Oscar is vijf jaar oud en werd als kitten door het Steere House Nursing and Rehabilitation Centre in Providence, Rhode Island geadopteerd. Het dier is een weinig sociaal. De enigen die hij gezelschap wil houden zijn de patiënten die binnen enkele uren sterven.

Dosa publiceerde in 2007 al een artikel over Oscar in het New England Journal of Medicine. Maar dat heeft de kat er niet van weerhouden om zijn gave te blijven gebruiken. Sinds 2007 heeft hij bijna twee keer zoveel sterfgevallen voorspeld als daarvoor het geval was.

Als een patiënt stervende is en de deur naar zijn kamer gesloten is, blijft Oscar net zolang aan de deur krabben tot hij naar binnen wordt gelaten. Toen verpleegsters de kat eens op het bed zetten van een patiënt waarvan ze dachten dat deze snel zou sterven, glipte Oscar snel weg om bij een andere patiënt te gaan zitten. Zijn kijk op de gezondheid van de patiënten bleek beter dan die van de verpleging. De tweede patiënt stierf diezelfde avond nog, terwijl de andere nog twee dagen leefde.

Bron / Lees verder op scientias.nlVoeg toe aan: