Zoeken
 


Op zoek naar de uil in jezelf

Laatste wijziging: woensdag 27 januari 2010 om 14:52, 3724 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 januari 2010

Op de website van Hart en Ziel doen inmiddels 1.200 deelnemers de gratis online cursus Impact. Coach Minka Jongkind: ‘Alles draait om interactie en de rol die jij daarin speelt', schrijft ze in het artikel hieronder.

Leuke plannen om dit jaar werkelijk het verschil te gaan maken? En dan de eerste vergadering… In het gunstige geval wel gezellig maar wat heeft het eigenlijk opgeleverd? Hoe impactvol ben je geweest – had je niet meer of misschien juist minder of in ieder geval anders van je moeten laten horen?
 
Impact
Essentieel voor impact is het maken van contact – het aangaan van de interactie. Wat effectief is voor je impact hangt geheel af van de context, de ander én natuurlijk jouw persoonlijke doel in de communicatie. Mensen met impact hebben het vermogen om hun communicatiestijl af te stemmen op genoemde drie aspecten.
 
Ferdinand Cuvelier heeft een model ontworpen, de Stad van Axen, waarin hij zes verschillende interactiestijlen omschrijft. Hij gebruikt hierbij de metafoor van een stad met verschillende wijken. En hij gebruikt dieren als symbool voor de verschillende interactiestijlen.
 
Uil
De uil is het symbool van zwijgzaamheid en wijsheid: het vasthouden. Hij denkt na en analyseert de wereld om zich heen. Hij houdt overzicht, bewaart afstand tot anderen en gebruikt zijn analytisch en observerend vermogen om de wereld te ordenen. De uil ziet en hoort veel en denkt hierover na, maar hij deelt zijn zorg of informatie niet direct met anderen.
 
Leeuw
De leeuw is het symbool van het geven. Dat kan geven van zorg of goederen zijn maar ook geven van zichzelf – veel vertellen over zichzelf. De Leeuw neemt initiatief, neemt de leiding én is daarbij sociaal en sterk op anderen gericht.
 
Hond
De hond is het symbool van aannemen. Deze stijl is volgzaam, de hond ontvangt de omgeving, goederen en anderen met open armen, zonder daar iets tegenover te willen stellen. De hond kan goed genieten en reageert vanuit een innerlijk ja en is reactief – het initiatief laat de hond bij anderen.
 
Schildpad
De schildpad is het symbool voor loslaten.  Hij laat dingen voor wat ze zijn en trekt zich in zichzelf terug. De schildpad communiceert niet maar laat de omgeving en sociale relaties los, hij kruipt weg onder zijn schild. Hij kan zich onttrekken aan de drukte om hem heen en neemt de tijd om indrukken te verwerken. 
 
Steenbok
De steenbok is het symbool van weerstaan en verzetten tegen. De steenbok reageert vanuit een innerlijk nee, stelt zijn grenzen en biedt tegenstand. Hij neemt niks aan.
 
Havik
De havik is het symbool van aanvallen. Hij zoekt de confrontatie, is kritisch en neemt dat wat hij nodig heeft  (ruimte, goederen, aandacht van anderen) zonder af te stemmen op de ander. 
 
Weer even terug naar de vergadering

Een prachtige gelegenheid om eens daadwerkelijk het verschil te gaan maken. Herken je jezelf in de havik (ik wel), die zodra het maar even kan z’n ongetwijfeld raak geplaatste kritische kanttekening plaatst? Men schrikt, de sfeer wordt gespannen en achteraf voel je je schuldig over je felheid. Blijf eens op afstand en sla de boel gewoon ‘s gade zonder direct met je mening te komen (uil).

Of misschien heb je alles supergoed gevolgd, veel ideeën bedacht (uil), maar was telkens weer net iemand je voor met zijn idee. Neem eens risico, en bereid je voor om bij de start nog een agendapunt in te brengen (leeuw).

Je baalt, alweer heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om notulen te maken (hond). Alles voor de lieve vrede. ‘Nee’ zeggen, zoals de steenbok, is gedurfd, maar doe het eens en geniet van het resultaat.

Ben jij diegene die zich verantwoordelijk voelt voor de goede sfeer? Je nodigt voortdurend iedereen uit om z’n standpunt te geven (leeuw), bemiddelt, brengt mensen bij elkaar en voelt je na afloop leeg. Laat het eens over je heen komen en kruip ‘ns een beetje in je schulp (schildpad).
Tot slot zijn er de muppets. Ze hebben mopperen en ‘nee’ zeggen als tweede natuur, lekker veilig en reactief – je wordt helaas ook niet meer zo serieus genomen. Kom eens met een voorstel zoals jij het wel wilt (leeuw).

De kunst is uiteindelijk om alle zes de stijlen te beheersen en zo in te zetten dat je elkaar echt ontmoet. Eerste stap is uit je comfortzone te komen en het verschil te maken door iets te doen wat anderen niet zo vaak van je zien. Geniet van je impact!

 Minka Jongkind is trainer/coach bij trainingsbureau de Boertiengroep. Ze is tevens samensteller van de online cursus Impact, die kosteloos via de website www.hartenziel.nl/impact te volgen is.Bron: hartenziel

Voeg toe aan: