Zoeken
 


De militaire invasie van de VS in Haïti

Laatste wijziging: maandag 18 januari 2010 om 18:37, 2695 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 18 januari 2010

In Haïti heerst chaos, maar deze is beslist niet absoluut, al lijken de Westerse media het tegendeel te beweren. Evenmin is deze chaos het gevolg van de aardbeving, al wil men ons dat doen geloven.

Het heeft er alle schijn van dat de VS deze natuurramp aangrijpen om Haïti te bezetten. Zonder internationaal mandaat, onder het mom van humanitaire hulp, worden enige duizenden Amerikaanse soldaten naar Haïti gezonden, inclusief een vliegdekschip (!). Het gehavende vliegveld was reeds binnen drie dagen in handen van de VS, die de prioriteit gaven aan het evacueren van Amerikaanse burgers boven de hulpverlening aan de getroffen bevolking. En de Amerikaanse commandant sprak: “We blijven zolang als dat nodig is.” Net als in Afghanistan, net als in Irak? Zie voor een overzicht van de militaire invasie op Haïti dit artikel van Michel Chossudovsky.

Hoewel de VS zich met veel PR op de borst kloppen voor hun respons op deze humanitaire ramp, blijkt uit de kleine berichtjes dat de hulpverlening afkomstig is uit een heel andere hoek. Ten eerste zijn daar de reeds aanwezige humanitaire organisaties, waaronder 400 Cubaanse artsen die permanent gratis medische zorg verlenen aan de verpauperde bevolking, terwijl 400 Haïtianen in Cuba tot arts worden opgeleid. Dit project wordt bekostigd door de Cubaanse bevolking, die door de economische boycot door de VS en de “internationale gemeenschap” (lees: rijke landen) bepaald niet in weelde leeft! Cuba heeft onmiddellijk aanvullend nogmaals 30 artsen gezonden, maar dat lees je niet in de krant… Op Cuba vraagt men zich ook hardop af, waarom Haïti zo arm is. Ook Indonesië stuurde een geoefend team van hulpverleners, eveneens van ver! Zelfs het straatarme Senegal maakte een gebaar: alle Haïtianen zijn welkom om naar dat land te emigreren. Maar in de VS, waar zoveel Haïtiaanse vluchtelingen wonen, krijgen ze zelfs geen verblijfsvergunning!

China wist binnen 48 uur een team van reddingswerkers met speurhonden naar Haïti te brengen, hoewel Haïti vrijwel aan de andere kant van de wereld ligt. IJsland, voor Haïti toch ook een verweggistan en een land dat het zelf niet breed heeft, stuurde onmiddellijk een International Search and Rescue Team, volledig uitgerust om zeven dagen lang zelfstandig te werken in die chaos. Ze zijn voorzien van tien ton aan gereedschap en verdere uitrusting, plus drieduizend liter drinkwater om de ergste nood te lenigen. Daarnaast brachten ze tenten, communicatie-apparatuur en waterzuiveringsinstallaties. Maar in de krant staat dat de VS 100 miljoen dollar zal geven, de Wereldbank idem en het IMF zal een lening verstrekken aan Haïti, tegen rente en aflossing uiteraard, dus wéér een schuld! En wie zal dat betalen…? De VS stuurt al vast soldaten.

Intussen zijn Bush en Clinton aan de bedelstaf geraakt:

 

Noot redactie:

Niets gebeurd zomaar, helemaal niet als de Amerikanen in de buurt zijn. Dan kan er alleen sprake zijn van macht en controle. Het is mij persoonlijk allemaal weer te toevallig. De Amerikanen waren in de buurt en eigenlijk hebben ze gelijk Haiti bezet. Zijn ze real life risk aan het spelen?

 Lees ook: Vliegtuig Artsen Zonder Grenzen mag niet landenBron: boublog.nl

Voeg toe aan: