Zoeken
 


Duitsers protesteren halfnaakt tegen bodyscanner

Laatste wijziging: maandag 11 januari 2010 om 17:45, 4071 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 11 januari 2010

Duitse privacyvoorvechters zijn dit weekend uit de kleren gegaan in protest tegen het plaatsen van bodyscanners op vliegvelden.

De Duitse Piratenpartij organiseerde dit weekend een flashmob tegen de bodyscanner. Ongeveer vijftien demonstranten liepen zondagmiddag halfnaakt rond op het vliegveld in Berlijn, meldt Bild Zeitung. Van de protestactie staan foto's online.

Het motto van de flashmob - of in dit geval een 'fleischmob' - was: "u hoeft ons niet te scannen, wij zijn al naakt." Op andere Duitse luchthavens waren ook flashmobs gepland, maar onduidelijk is of die zijn gelukt.

Schijnveiligheid

De Duitse Piratenpartij noemt de invoering van de 'naaktscanner' een schending van de persoonlijke levenssfeer van passagiers. Volgens partijvoorzitter Jens Seipenbusch leidt de bodyscanner slechts tot een toegenomen gevoel van veiligheid, maar wordt het er niet werkelijk veiliger op. De partij haalde bij de verkiezingen in september 2 procent van de stemmen.

Bodyscanners worden in diverse EU-landen, waaronder Nederland, versneld ingevoerd op luchthavens vanwege de toegenomen dreiging van een aanslag na het incident met een Nigeriaan op een vlucht van Schiphol naar Detroit op Eerste Kerstdag. In Nederland protesteerde Bits of Freedom met een open brief (PDF) tegen de invoering van bodyscanners. De overheidstoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens ziet de bodyscanner niet als een privacyschending die te ver gaat.

Blunder bij aankoop

De bom die door een Nigeriaanse man aan boord van een Airbus A330 werd gesmokkeld, zou waarschijnlijk niet eens zijn herkend door een bodyscanner, stellen experts. Nederland voert de bodyscanners versneld in na de mislukte aanslag. Luchthaven Schiphol kocht voor 9 miljoen euro zestig modellen. Maar deze apparaten sporen helemaal geen vloeibare- en poederexplosieven op.

Schiphol weigert zelf te zeggen wat de apparaten nu precies detecteren. Diverse Tweede Kamerleden gaan binnenkort om opheldering vragen.



Bron: webwereld.nl

Voeg toe aan: