Zoeken
 


Farmaceuten cashten door H1N1

Laatste wijziging: maandag 11 januari 2010 om 17:43, 2481 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 11 januari 2010

De Mexicaanse griep was helemaal geen pandemie. Maar de grote farmaceutische bedrijven hebben erop aangedrongen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het virus toch zo te classificeren. Hiermee hoopten ze miljarden euro's winst te maken met de verkoop van medicijnen. Dit betoogt Wolfgang Wodarg, hoofd van de Europese gezondheidsraad.

Het Europese hof heet ingestemd met een onderzoek naar de rol van farmaceutische bedrijven tijdens de Mexicaanse griepperiode. De Duitser Wodarg benadrukt dat veel landen hebben moeten sleutelen aan hun begroting voor gezondheidszorg, terwijl het virus helemaal niet zo hardnekkig was als gezegd werd.

Tamiflu

Sommige landen sloegen voor miljoenen aan Tamiflupillen in. "De maker van dit medicijn heeft dus enorme winsten gemaakt de afgelopen periode. De WHO zou zich minder moeten laten beïnvloeden en minder snel het woord pandemie moeten gebruiken", zegt Wodarg tegen Daily Mail.

Voorzorgsmaatregelen

In Groot-Brittannië werd gewaarschuwd voor 65.000 doden. De lokale autoriteiten bereidden zich voor op een grote pandemie. Er kwam een speciale advieslijn en website en burgers konden tegen de regels in medicatie krijgen zonder voorschrift.

Er lag zelfs al een plan klaar om lijkenhuizen in het leven te roepen. Ook zou het leger ingezet kunnen worden als de run op medicijnen tot rellen zou leiden.

Minder schade

Uiteindelijk stierven 251 mensen aan de varkensgriep, in Nederland waren dat er 54. Volgens Wodarg is de enorme hype rond de H1N1-uitbraak het grootste medische schandaal van de eeuw.



Bron: spitsnieuws

Voeg toe aan: