Zoeken
 


Dolfijnen uitgeroepen tot intelligentste wezens op Aarde na de mens

Laatste wijziging: maandag 4 januari 2010 om 23:34, 2709 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 4 januari 2010

Dat dolfijnen zeer slimme beestjes zijn, dat wisten we al. Dit keer gaan wetenschappers nog verder door deze dieren na baanbrekend onderzoek zelfs te omschrijven als 'niet-menselijke personen'.

Dolfijnen worden al een hele tijd erkend voor hun intelligentie maar wetenschappers gingen er tot voor kort van uit dat ze minder slim waren dan chimpansees. Deze mening wordt bijgesteld nadat studies over het gedrag van deze dieren heeft aangetoond dat dolfijnen meer dan waarschijnlijk intelligenter zijn dan mensapen. Straffer nog, relatief gezien is hun hersenomvang zefs groter dan die van de mens. De onderzoekers argumenteren dan ook dat het ethisch onverantwoord is om deze slimme dieren op te sluiten in pretparken, hen opzettelijk te doden om op te eten of accidenteel te laten stikken in visnetten.

Zelfbewust en toekomstgericht
Dolfijnen hebben zoals de mens ieder een verschillende persoonlijkheid, zijn zelfbewust en denken na over de toekomst. Bovendien zijn het sociale dieren, wat betekent dat nieuw gedrag snel zal ovegenomen worden door soortgenoten. Een studie van de universiteit van New York heeft aangetoond dat dolfijnen zichzelf herkennen in een spiegel en dit zelfs gebruiken als instrument om zichzelf volledig te inspecteren. Bovendien kunnen deze dieren probleemoplossend denken en samenwerken met andere dolfijnen om tot een oplossing te komen.

Morele rechten
Deze baanbrekende resultaten zullen volgende maand gepresenteerd worden op een conferentie in San Diego. De voornaamste conclusie die hieruit voortvloeit, is dat het zonder meer weerzinwekkend is om deze dieren te mishandelen wetende hoe intelligent ze zijn. De wetenschappers zullen zelfs nog een stap verdergaan en pleiten voor morele rechten voor dolfijnen. Het wordt hoogtijd dat ze erkend worden als individuen. (hlnsydney/kve)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: