Zoeken
 


Staatsschuld V.S. zesmaal hoger dan officiële cijfers?

Laatste wijziging: zondag 20 december 2009 om 18:41, 5478 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 20 december 2009

Onder staatsschuld wordt verstaan de schuld van de overheid. De schuld van de Nederlandse overheid is in het najaar van 2009 opgelopen tot ruim 360 miljard euro. Dat is het 500 voudige van de staatsschuld vóór de Eerste Wereldoorlog. Volgens minister Bos zal de staatsschuld in 2010 oplopen met 100 miljoen euro per dag. Dat is € 1.557.- per seconde, thans is het ongeveer € 550.- per seconde.

Alleen al de rentelasten van de Nederlandse staatsschuld bedragen meer dan 12 miljard per jaar. Enkel aan de verzorgingsstaat en het onderwijs geeft de Nederlandse overheid meer geld uit. Qua staatsschuld is Nederland onder de ontwikkelde landen overigens een middenmoter. Ijsland, Italië, Griekenland, België en Japan hebben een staatsschuld met een percentage zo hoog vergeleken met het Bruto Nationaal Product dat deze landen eigenlijk failliet zijn, ware het niet dat overheden niet failliet kunnen gaan.

In de Verenigde Staten van Amerika is de staatsschuld meer dan 12 biljoen dollar. Dat zijn de officiële cijfers. Volgens het Amerikaanse Institute for Truth in Accounting (IFTA) , bedraagt de werkelijke Amerikaanse staatsschuld eind 2009 niet 12 biljoen dollar maar het zesvoudige, ruim 73 biljoen dollar. Dat zou bijna een kwart miljoen dollar schuld per inwoner zijn. Een schuld die 5 maal zo hoog is als het bruto nationaal product. Hoewel een schuld van 73 biljoen mij overdreven lijkt, zou het mij niet verbazen als de staatsschuld van de Verenigde Staten aanzienlijk hoger zou liggen dan de officiële cijfers aangeven.

Het IFTA is van mening dat de officiële cijfers gemanipuleerd zijn en eist van de Amerikaanse overheid openheid. Oprichtster van het IFTA is Sheila Weinberg, een boekhoudster die eind jaren ‘90 is gaan onderzoeken hoe de cijfers van de Amerikaanse overheid tot stand komen nadat zij erachter was gekomen dat de overheid de zogeheten trust fund surpluses zowel als inkomsten als schuld aanmerkte.

Maar er bleek meer aan de hand. Complete uitgavenposten bleken niet op de balans voor te komen, niet te worden beschouwt als uitgaven of bleken simpelweg niet te worden gepubliceerd. Gaandeweg werd het duidelijk dat de overheid er een dubbele boekhouding op na houdt. Volgens het IFTA groeit de staatsschuld van de Verenigde Staten met gemiddeld 2 à 3 biljoen per jaar en groeide de staatsschuld alleen al in 2008 met 5 biljoen dollar.

 Voor meer informatie, de website van het IFTA: http://www.truthinaccounting.org/

 

OscarBron: vrijspreker.nl

Voeg toe aan: