Zoeken
 


Rusland bekent schuld: Noorse lichtbol was verdwaalde raket

Laatste wijziging: vrijdag 18 december 2009 om 21:27, 2027 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 18 december 2009

 

Het mysterie van de vreemde lichtbol boven het noorden van Noorwegen is eindelijk opgelost. Zoals verwacht ging het niet om een sterrenkundig verschijnsel en moeten we het antwoord in Rusland zoeken. De Russen geven toe dat een test met een raket die nacht is foutgelopen.

 

Rusland heeft de rakettest een tijdje ontkend, hoewel Noorse bronnen wisten dat ze die nacht iets van plan waren. Officieel hebben de Russen nog steeds niet gemeld dat zij het vreemde licht boven Noorwegen veroorzaakt hebben, maar hun verdwaalde raket lijkt het enige logische antwoord. Het leverde een uniek spektakel met vuurwerk op voor het noorden van Scandinavië. Veel Noren telefoneerden in paniek naar het Meteorologisch Instituut voor meer uitleg.

De test met de raket in kwestie is al negen keer mislukt en dus dreigt het wapen nu te worden afgevoerd. In theorie zou de raket 8.000 kilometer kunnen afleggen en tien kernbommen voor verschillende doelen kunnen afvuren. De test van woensdag zou gelukkig wel zonder kernwapens gebeurd zijn en dus geen enkele schade veroorzaakt hebben. De Russen lieten beelden zien van wat er met de raket kan gebeuren als de lancering mislukt. De spiraalvormige beweging leek dan ook sterk op de lichtbol in het Noorse luchtruim. (gb)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: