Zoeken
 


Bayer erkent dat gentech besmetting niet meer onder controle is

Laatste wijziging: zaterdag 12 december 2009 om 17:51, 2513 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 12 december 2009

Bayer heeft toegegeven dat het niet in staat geweest is om de verspreiding van de genetisch gemanipuleerde organismen onder controle te houden, ondanks “de beste aanwendingen (om de besmetting te stoppen)" lees hier. Het blijkt dat alle openlucht veldproeven voor commerciële teelt van GE gewassen moeten worden gestopt voordat onze gewassen onomkeerbaar besmet zijn.

Het 2 miljoen dollar vonnis tegen Bayer bevestigt de aansprakelijkheid van het bedrijf voor een onbeheersbare techniek.

Greenpeace verwelkomt de uitspraak van 4 december 2009 van de federale jury van de Verenigde Staten dat Bayer CropScience LP 2 miljoen dollar moet betalen aan twee boeren uit Missouri nadat hun rijstoogst besmet was met een experimentele rijstsoort die in 2006 getest werd door de onderneming.

Deze uitspraak bevestigt dat de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van GE (gentechnologie) besmetting bij het bedrijf ligt dat gentech gewassen vrijlaat.

Een door Greenpeace International opgesteld rapport concludeert dat de totale kosten over de hele wereld als gevolg van de verontreiniging naar schatting varieert van 741 miljoen dollar tot 1,285 miljard dollar (lees hier).

De uitspraak geeft aan dat Bayer aansprakelijk is voor een groot deel van deze kosten, nu schadevergoeding word toegekend in de eerste twee van meer dan 1.000 momenteel lopende rechtszaken. Het besluit moet worden gebruikt ter ondersteuning van alle aanspraken voor de verliezen van andere Amerikaanse boeren wiens gewassen hebben geleden van gentech besmetting.Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: