Zoeken
 


Verkoop fortis bevroren

Laatste wijziging: zaterdag 13 december 2008 om 00:06, 3036 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 13 december 2008

Alle beslissingen die de Fortis-holding op 3, 5 en 6 oktober nam moeten door de aandeelhouders goedgekeurd worden. Dat heeft de 18e kamer van het hof van beroep in Brussel vanavond beslist. Daarmee geeft het hof het kantoor van advocaat Mischaël Modrikamen over de hele lijn gelijk. De verkoop van de Fortis-activiteiten wordt voorlopig bevroren.

De aandeelhouders krijgen het recht om zich uit te spreken over de beslissingen die de raad van bestuur van Fortis Holding heeft genomen op 3, 5 en 6 oktober en over de hiermee verbonden overeenkomsten.

Het gaat over de verkoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten aan de Nederlandse staat, de verkoop van de resterende 51 procent van Fortis Bank België aan de overheidsholding FIPM en de overeenkomst tussen de Belgische Staat en BNP Paribas rond de overname van 75 procent van Fortis Bank België. Ook de verkoop van Fortis Verzekeringen aan BNP Paribas wordt bevroren.

19 december

De aandeelhouders krijgen ook het recht om hun beslissing over de voortzetting van de activiteiten of de ontbinding van Fortis-holding te verdagen. Daarover moeten de aandeelhouders zich op 19 december uitspreken. De participatie van de Staat via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij in Fortis Bank (221.620.577 aandelen) wordt voor 65 dagen bevroren.

Tot slot komt een nieuw college van deskundigen dat een zeer ruime opdracht krijgt, met daarin als twee wijzen de gewezen professoren Walter Van Gerven en Guy Horsmans en drie technici: bedrijfsrevisor André Kilesse (voormalig voorzitter van het IBR), ULB- en Sorbonneprofessor Roland Gillet (expert in financiële markten en participaties) en gewezen bankier Remi Vermeiren (ex-voorzitter van het directiecomité van KBC).

Advocaten Belgische Staat onderzoeken arrest

Premier Yves Leterme wilde vanavond geen commentaar geven op de bevriezing door het Brusselse hof van beroep van de verkoop van Fortis. Zo liet zijn woordvoerder intussen weten.

Minister van Financiën Didier Reynders zegt dat de advocaten van de Belgische Staat op dit ogenblik het arrest van het Brusselse hof van beroep onderzoeken om de gevolgtrekkingen te kunnen maken.

Ook het Nederlandse ministerie van Financiën bestudeert de uitspraak. Het departement zegt er vooralsnog wel vanuit te gaan dat de aankoop door de Nederlandse staat volgens Nederlands recht heeft plaatsgevonden en dat daarom de Belgische uitspraak geen consequenties heeft.

Fortis Holding: "Finalisatie met BNP Paribas uitgesteld"

De woordvoerster van Fortis Holding verklaarde vanavond aan het persagentschap Belga dat "de finalisatie met BNP Paribas, met onder meer de overdracht van aandelen, is uitgesteld." Die finalisatie was voor binnenkort voorzien.

Ten tweede moet Fortis ook een beslissing nemen over de algemene aandeelhoudersvergadering van 19 december.Inhoudelijk wil Fortis Holding geen commentaar leveren op het arrest dat moet bestudeerd worden. (belga/bf/mvdb)Bron: HLN

Voeg toe aan: