Zoeken
 


Meer ziektes door minder biodiversiteit

Laatste wijziging: maandag 7 december 2009 om 10:16, 2362 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 7 december 2009

Ziektes zijn ambitieus geworden. Ze nemen niet langer genoegen met een aanslag op het lokale leven, maar zijn geüpgrade en slaan nu globaal toe. Griep in Mexico? Enkele weken later ook aan de andere kant van de wereld. Onderzoekers hebben de oorzaak gevonden: de afname van biodiversiteit.

Bioloog Joe Roman bundelde de afgelopen jaren allerlei onderzoeken naar epidemieën en trok vervolgens op basis daarvan zijn conclusies. “Veel nieuwe ziektes komen op. Ze waren ooit lokaal, maar verspreiden zich nu over de wereld,” vertelt hij. “Wij hebben allerlei onderzoeken bekeken en het blijkt dat het (opnieuw) ontstaan van veel ziektes te maken heeft met de afname van de biodiversiteit.”

Lyme
Neem bijvoorbeeld de Ziekte van Lyme. Ooit heel zeldzaam, nu op globale schaal al helemaal ingeburgerd. Mensen krijgen de ziekte doordat de teek die zich aan hun lichaam vastklampt de bacterie Borrelia burgdorferi met zich meedraagt. Deze bacterie krijgen de teken meestal mee, wanneer ze eerder bloed bij een klein zoogdier hebben afgetapt. In het noorden van de Verenigde Staten halen de teken de bacterie meestal bij een muis. Door fragmentatie en een afname van het aantal bossen zijn de zoogdieren waar de teken normaal ‘schoon’ bloed bij af kunnen tappen, verdwenen en is de teek aangewezen op de muis. De kans op de Ziekte van Lyme neemt daardoor toe.

Bron / Lees verder: scientias.n



Voeg toe aan: