Zoeken
 


Wereldwijde verandering in Blauwe vinvis lied

Laatste wijziging: zondag 6 december 2009 om 12:54, 3308 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 6 december 2009

Weten zij iets dat wij niet weten? Een wereldwijde verandering in de Blauwe vinvis Lied brengt wetenschappers in verwarring.

De functie van een walvis lied, zelfs de beter bestudeerde lied van de Bultrug walvis, heeft marine wetenschappers in verwarring gebracht.

Het lied van de blauwe vinvis, het grootste levende schepsel op aarde, kunnen wereldwijd in minstens 10 types worden onderverdeeld, elk type behoudt dezelfde eenheden en soortgelijke klanken over decennia, in tegenstelling tot het lied van de Bultrug walvis dat wezenlijk van jaar tot jaar verandert. Dat was tot onlangs, maar nu vindt een wereldwijde, bijna lineaire neerwaartse verschuiving plaats in de toon frequenties van het blauwe vinvis lied.

"Wij hebben geen antwoorden. Wij hebben alleen veel opnamen," verklaarde "Whale Acoustics" President Mark McDonald aan Wired. Het bedrijf is gespecialiseerd in het analyseren van walvisachtige met sonische controle netwerken en schepen. Hun opnamen zijn maalkoren voor deskundigen die dit mysterie hopen te ontrafelen.

"Het is een fascinerende vondst. Het is zelfs meer opmerkelijk, aangezien de liederen in verschillende oceanen zelfs verschillen. Er schijnen verschillende populaties te zijn, maar zij vertonen allen deze gemeenschappelijke verschuiving," voegde Blauwe vinvis deskundige John Calombokidis toe.

Historische akoestische opnamen dateren terug naar de jaren '60 toen de toon frequenties van duizenden blauwe vinvis liederen werden onderzocht en gemeten. Binnen een bepaald jaar, passen individuen de liedfrequentie aan (met betrekking tot "pitch" in muzikale nomenclatuur) - minder dan 3%.

Het best gedocumenteerde liedtype, dat voor de kust van Californië, VS werd waargenomen, wordt nu gezongen met een frequentie van 31% lager dan in de jaren '60. De gegevens beschikbaar voor 7 van de 10 bekende liedtypes in de wereld tonen aan dat zij allen naar beneden verschuiven in frequentie, niettemin met verschillende procenten.

De beperkte observaties van zingende blauwe vinvissen suggereren verschillende gebruikspatronen dan die van de Bultrug walvis en zijn zelfs moeilijker te verklaren.

Lees verder: dailygalaxy.comBron: endtimes.punt.nl

Voeg toe aan: