Zoeken
 


Climategate professor sprokkelde 13 miljoen aan sponsorgeld bij elkaar

Laatste wijziging: zondag 6 december 2009 om 12:32, 2506 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 6 december 2009

De wetenschappelijke wereld kan niet draaien zonder de sponsoring van de industrie of politiek.Andersom hebben politiek en industrie wetenschap nodig om hun business en beleid te rechtvaardigen. In zo'n klimaat is het dan ook niet verwonderlijk dat wetenschappers steeds meer geneigd zijn hun wetenschap zo sponsorgeldvriendelijk mogelijk te bedrijven. Als eerlijke wetenschap systematisch wordt uitgedroogd, dat ga je vanzelf je modellen wel een beetje aanpassen en voor je het weet heb je een hit en kan je niet meer terug.

Wat in biomedische industrie al decennia op grote schaal gebeurt, lijkt nu ook in klimaatwetenschap te zijn gebeurt. Het zijn nog kleine bedragen vergeleken met de tientallen miljoenen die sommige wetenschappers voor hun gefraudeerde AIDS-onderzoek krijgen, maar toch. De professor Phil Jones, die ontslag nam vanwege het bij elkaar liegen van de global warming, had afgelopen jaren maar liefst 13 miljoen bij elkaar gesprokkeld met zijn bruikbare fabels. Voor dat geld willen ook collega's en universiteit wel een oogje dichtknijpen. Al snel is je naam goed voor steeds meer geld en kunnen collega's niet meer om je heen voor het peer-reviewen of een onderzoeksaanvraag. Voila, een zelf-organiserende fraude is geboren.

De naam van prof. Jones verscheen al snel naast elke 'grant groot en klein', van 740 pound voor werk aan de Schotse temperauur indices voor de Scottish Environment Protection Agency tot £6.6 millioen gedoneerd door het Higher Education Funding Council for England voor het opzetten van de Zuckerman Institute for Connective Environmental Research at UEA, een prijswinnende onderzoeksfaciliteit waar ook het Tyndall Centre for Climate Change toe behoort.

Prof. Jones kreeg al in 1991 zijn eerste donatie voor 'detectie van klimaatverandering'. Meer obscure fondsen kwamen van de EU for projecten met de titel 'evalueren van de impact van toekomstige klimaat verandering op de watervoorraden en waterhuishouding van het Rio de la Plata bassin'. Toch nog 42k waard...

Standaard modus operandus in moderne wetenschap. Helaas. Nog steeds zijn er mensen die denken dat industriegesponsord onderzoek een goed plan was. Het zijn meestal wel de mensen zoals Phil Jones die dat roepen. Vreemd.



Bron: zaplog.nl

Voeg toe aan: