Zoeken
 


Mysterieuze bliksemplaag teistert dorpje in Venezuela

Laatste wijziging: vrijdag 4 december 2009 om 19:05, 1958 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 4 december 2009

Een onooglijk vissersdorpje in Venezuela wordt 160 nachten per jaar geteisterd door geheimzinnige bliksemstormen. Weerkundigen hebben geen sluitende verklaring voor het fenomeen. De arme inwoners van Catatumbo hopen intussen dat het verschijnsel toeristen lokt om zo een centje bij te verdienen.

Methaangas
Wetenschappers achten het niet onmogelijk dat de bliksemplaag veroorzaakt wordt door winden die uit het Andesgebergte naar de oceaan afdalen. Een andere theorie is, dat het fenomeen veroozaakt wordt door een verhoogde concentratie van methaangas in de regio.

Acht uur aan een stuk
Meteoroloog Ramon Velasquez van de Venezolaanse luchtmacht heeft nog andere merkwaardigheden vastgesteld. "Bij een gewoon onweer bliksemt het hooguit twee uur aan stuk. De bliksemstormen in Catatumbo kunnen tot acht uur aanhouden".

Toeristen
Voor de arme vissers van het dorpje kan het natuurverschijnsel evenwel een zegen betekenen. Zij willen dat de autoriteiten de bliksemplaag uitspelen als toeristische attractie in de hoop er zo financieel beter van te worden. (eb)Bron: hln.be

Voeg toe aan: