Zoeken
 


Nanodeeltjes zonnebrandcrème toch giftig?

Laatste wijziging: vrijdag 27 november 2009 om 16:37, 4596 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 27 november 2009

De meestgebruikte nanodeeltjes in consumentenproducten blijken giftig te kunnen zijn. Het gaat om titaandioxide-deeltjes die, wanneer je ze inslikt of in de bloedbaan komen, schade aanrichten. Dat schrijven wetenschappers in Cancer Research. Maar is dat een reëel risico?

Nanodeeltjes zijn kleine moleculen die niet veel groter zijn dan een miljoenste millimeter. Verrekte mini dus. Dat geeft nanodeeltjes bijzondere eigenschappen.

Zo klein zijn heeft z’n voordelen: nanodeeltjes mengen gemakkelijk met andere stoffen waar ze hun trucje kunnen doen. Fabrikanten maken hier handig gebruik van. Titaandioxide-bolletjes lijken als nanodeeltje doorzichtig te zijn, en tegelijk UV-straling terug te kaatsen. Dus stoppen fabrikanten het in bijvoorbeeld in zonnebrandcrème: je kunt zien dat je bruin bent, maar kankerverwekkend zonlicht ketst zo van je af.

Maar is dat wel veilig, al die titaandioxide-bolletjes? Zijn die titaandioxide-bolletjes zelf niet kankerverwekkend? Nieuw onderzoek zegt een voorzichtige ‘ja’. De deeltjes richten in hoge doses wel degelijk schade aan in het lichaam. Dat schrijven Benedicte Trouiller en zijn collega’s in de nieuwste uitgaven van het tijdschrift Cancer Research.

Bron / Lees verder op kennislink.nlVoeg toe aan: