Zoeken
 


Gentech kan de gezondheid schaden

Laatste wijziging: vrijdag 13 november 2009 om 16:35, 2091 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 13 november 2009

Goede Waar en Co heeft in samenwerking met de universiteit van Utrecht een natuurwetenschappelijke en juridische analyse rapport gemaakt over de "Aansprakelijkheid voor gezondheidsschade door het consumeren van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen".

Volgens hen zouden producenten van gentech op elk etiket moeten zetten: "Waarschuwing, Gentech kan de gezondheid schaden".

Volgens het rapport zijn er sterke aanwijzingen dat genetische manipulatie tot schade aan de gezondheid kan leiden. Bovendien is de veiligheidsbeoordeling van nieuwe gentechproducten verre van waterdicht.
Voedselproducenten zouden in de toekomst aansprakelijk kunnen worden gesteld als consumenten ziek worden door het gebruik van gentech in voeding, zo stelt het rapport. Dat de Nederlandse consument hierin sterk staat, is mede te danken aan de DES- en asbestkwesties.

Goede Waar & Co dringt er ook op aan dat genetisch gemanipuleerde maïs wordt teruggehaald van de markt om beter op voedselveiligheid beoordeeld te worden.

Als je meer wilt weten, download dan de
Samenvatting aansprakelijkheidsrapport (Word document, 38 kB)
of bestel het volledige rapport van 68 pagina's voor €10,00 (incl. porto) door een mail te sturen naar info@goedewaar.nl of bel 020-6863338.

Wat kun je zelf doen?

1. Gentechvrije Boodschappen doen:

- Koop producten met het EKO of Demeter keurmerk. Deze producten zijn gegarandeerd gentechvrij.

- Kijk op het etiket naar "vervaardigd met genetisch gemodificeerde maïs en/of soja" Als dit erop staat is er gentech gebruikt voor het product.

- Veel dieren krijgen gentechvoedsel, een bron van gentech gebruikt in de productieketen, maar dit hoeft in Nederland niet op de etiketten te staan. Koop dus ook zo veel mogelijk biologisch vlees.

- Het zelfde principe geldt voor melk, kaas en eieren. Ook hier hoeft het productieproces niet op de verpakking te staan.

2. Stuur een BRIEF naar minister Verburg en Koenders of onderteken de petitie voor een Gentechvrij Logo

Verder las ik op Voedingscentrum.nl dat er bij biologische producten soms ook ‘gentechvervuiling' kan plaatsvinden. Ik citeer:

"In theorie kan het voorkomen dat biologische ingrediënten licht zijn ‘verontreinigd' met kleine hoeveelheden genetisch gemodificeerde organismen. Dat is bijvoorbeeld mogelijk als in de buurt ook gentech-gewassen worden verbouwd of wanneer voor de oogst dezelfde vrachtwagens, silo's of machines worden gebruikt als bij genetisch gemodificeerde gewassen. Of biologische producten helemaal ‘zuiver' kunnen blijven, zal de toekomst uit moeten wijzen."

De Omgekeerde Wereld!

Als de vervuiling onder de 0,9% blijft hoeft het niet op een etiket vermeld te worden. Wel moeten producenten kunnen aantonen dat zij actief bezig zijn om vervuiling tegen te gaan.

Dit is toch van de gekke! Stel je even voor:Je bent een biologische boer met een veldje maïs en naast je wordt er gentechmaïs verbouwd, dan kun je op een gegeven moment niet meer biologisch zijn of dit garanderen vanwege de bestuiving. En dan moet jij aantonen dat je er alles aan doet om gentechvrij te blijven en vervuiling tegen te gaan. Dit is de omgekeerde wereld! De gentechboeren zouden zich moeten verantwoorden voor het ‘vervuilen' van andermans land!

Originele Bronnen: Goede Waar en Co, Voedingscentrum

 Bron: fairstyle

Voeg toe aan: